Monday, November 30, 2009

Berita Duka

Harini kami diduga Allah lagi
Rumah kami sekali lagi dimasuki orang

Kisahnya begini
Pagi ni sya tersedar lambat..
sedar dari tidur pukul 7am
Pelik juga
Sebabnya malam tadi sya lupa makan ubat tidor yg Dr bagi
Sya tanya HB, kenapa tak kunci alarm Hp
HB kata dia dah kunci alarm, kenapa sya tak dengar
Sya jawab memang tak dengar bunyi alarm
Hb pun mencari Hp yang diletak kat hujung kepala sya
Malam tadi sya, Hb dan 2 anak tidor kat bawah di ruang tamu
Sebabnya Hb tengok bola
HB cari HP dia takde
Hb minta sya call HP dia
sya cari handbag..takde
Sya terpandang cermin kat dapur..
Sah umah kami dimasuki orang
sebabnya..2 keping tingkap dapur dah takde
pintu grill dah terbuka
pintu belakang rengang

Habis barang2 kami
H/beg sya,I/C,Lesen, HP 2, Laptop, c/card
Hb sya hilang poch bag berisi walet, lesen i/c,c/card
dan juga camera digital kami

jadi sekarang tak dapatlah sya masukkan pic dalam blog sya

Ini dah kali ke-3 rumah kami kena masuk orang
setiap kali dimasuki..mesti barang2 yg sama juga yg hilang..seperti camera,lappy, RM, barang kemas

Sya nak buat pagar keliling rumah lah..
Minta tolong sesiapa yang tahu atau boleh rekomen orang alim yang boleh pulihkan dan pagar kawasan rumah dari dimasuki pencuri

Harap kawan-kawan dapat doakan kami yer

Saturday, November 28, 2009

13 November

Disebabkan sakit lambat sya masuk crita ni
Cerita dah basi pun sebenarnya

13 November lepas merupakan Hari Lahir Sya yang ke 34
Cepat sungguh usia ni meningkat
Pejam celik dah meningkat setahun lagi
Anak pun dah empat

Tahun ni sungguh bermakna bagi sya kerana
Buat kali pertama sejak berkahwin
Umie dan adik sya memasak untuk meraikan Sya
Terharu sungguh
Tak seperti tahun2 lepas, sya hanya raikan bersama suami dan anak2
Tapi kali ni sya raikan bersama Umie dan adik2 sya.



Hari Lahir kali ni sya dapat hadiah dari suami tercinta
Jika tahun lepas sya dapat hadiah rantai tangan
Tahun ni pula sya dapat hadiah cincin dan subang
Maklumlah semua cincin,rantai dan gelang perkahwinan sya hilang dicuri masa rumah dimasuki pencuri
Walaupun tak sama, tapi cukup berharga bagi sya
Sya memang tak de beli barang kemas lepas rumah kena pecah
Seriau pun ya
Harga emas mahal pun ye..hehe




Thursday, November 26, 2009

November


Sya ambil dari kuiz kat facebook..katanya dari dato Dr Fazillah Kamsah tentang ciri-ciri orang yang lahir dalam bulan November


NOVEMBER

Banyak idea dalam perkara
Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
Berfikiran kehadapan
Berfikiran unik dan bijak
Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
Pemikiran yang tajam
Daya firasat yang sangat halus dan tinggi
Bagus untuk jadi doktor
Cermat dan teliti
Personality dinamik
Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran
Terlalu degil dan keras hati apabila hendak.
Diusahakan sehingga berjaya
Tak suka marah kecuali digugat
Mudah ambil berat terhadap orang lain
Pandai muhasabah diri
Cara berfikir lain dari orang lain
Otak yang sangat tajam
Pandai mendorong diri sendiri
Tidak hargai pujian
Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
Badan yang "tough" (sasa)
Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam
Romantik
Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang
Suka duduk di rumah
Sangat rajin dan berkemampuan tinggi
Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia
Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
Bercita-cita tinggi
Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

Update

Lama sungguh sya tak update blog
Sya tak sihat
Dapat mc panjang dari Hospital Pantai
Hari ni baru masuk kerja

Tapi kesihatan sya tak elok lagi lah
Sakit kepala baru nak kurang sikit dah kena sakit lain
Sekarang sya demam pulak dengan selsema dan batuk

Tak tahu lah camna nak buat lagi
Ubat sya makan, tapi belum nak baik lagi

Ini mungkin dugaan Allah kan..
Nak Hapuskan dosa2 kita kan

Banyak sebenarnya sya nak cerita..
ok lah nanti-nanti lah sya update cerita2 yang berlaku sepanjang November ni yer

Wednesday, November 18, 2009

MC

Buat semua kawan-kawan...maaf ye sya lama tak dapat klik2 Nuffnang & jengok blog..

Sebabnya sya kena attack migrain yang teruk hari ahad lepas..
Paling teruk sya kena kali ni..hingga muntah2 tak berhenti..
Sakit kepala yang teramat sangat
hingga rasa nak pecah
Sya maka ubat migrain pun tak hilang
Jadinya sya makan ubat migrain 2biji + panadaol 2biji + ubat tahan muntah 1 biji + ubat selsema 1 biji
Dengan harapan dapat tidur supaya sakit hilang
Malangnya tak hilang sakit
Mata pun tak nak tidur
Seksa sungguh sya rasa
Muntah pun dah tak larat nak gi toilet
AMM bawa plastic beg kat sya
berbeg2 sya muntah

Jadi semalam (selasa 17/11/09) sya pergi Hospital Pantai Klang
Sebenarnya Isnin sya dah pergi klinik yg selalu sya pergi
Dr klinik tu yg suggest kan pergi hospital

Kat pantai sya kena buat MRI,scan for brain
Rasa macam masuk dlm keranda lak
Takut gak
Dengan segala bunyi bising yang dikeluarkan oleh mesin tu
dah lah kepala diikat ketat supaya tak gerak2
diletakan macam jaring kat kepala ni..sya baring
kemudian nurse tu sorong masuk dalam MRI tu
30minit sya kat dalam mesin MRI

Syukur hasil scan otak tu..otak sya ok
takde bengkak atau ketumbuhan
so confirm migrain
dr bagi mc 7hari hingga 23hb ni
dr suruh rest

Jadi sebab tu lah sya tak online..
Harap maaf ye kawan2
nanti sya dah sihat..
sya akan lawat blog2 kawan2 semua
sya janji nanti sya klik2 Nuffnang semua yer
harap sesiapa yg klik nuff sya..tinggalkan link yer
nanti sya dah sihat sya balas klik nuffnang u all yer

Sya stop dulu ye..kerana kepala ni masih sakit

Thursday, November 12, 2009

Disuatu Petang

Dialog

Nenda: Dyna ni cantik( sambil mengusap rambut cucu yg baring diriba sambil hisap susu)

Cucu: Yer Dyna cantik (sambil mengangguk)

Nenda: Dyna ni pandai

Cucu: Yer dyna pandai

Nenda: Tapi sayang, Dyna ni hitam

Cucu: Nenda ni putih ke

Nenda: Nenda putih

Cucu: Tak, Nenda hitam

Nenda: Nenda putih lah sikit dari Dyna

Cucu: Alaa..kita sama-sama hitam (dengan tak puas hatinya..jawab sambil tanggalkan botol susu)

Hehehe..terkedu nenda dengan jawapan cucunya...

Ini dialog antara anak sya yang umur 3 tahun dengan ummi sya.

Gelak sya dengar ummi cerita.

Bak kata ummi sya..terkena soalan cepu emas..

Ummi sya memang gelap sikit kulitnya..dan anak sya, si Marsya ni, dalam adik beradik dia yang paling gelap..sebabnya masa mengandung dia sya suka sangat minum Neslo..hahah..skali keluar, amik ko,warna neslo dia..

Marsya ni memang keletah,cakap tak pelat langsung,compare Qimie yg pelat hingga sekarang.

Sya & AMM je yang panggil dia marsya, lain2 panggil dia irdyna or dyna..semua kerana qimie lah..dia sorang yang mula panggil dyna ..mungkin sebab dia pelat & payah sikit nak sebut,tu yg dia panggil dyna. jadi semua yg lain ikut panggil marsya , Dyna

Tuesday, November 10, 2009

Sorry Kekawan

Sya minta maaf banyak2 kat kawan2 semua
2 hari sya tak dapat klik nuffnang korang
Broadband celcom ni wat hal bila hujan
slow giler

shoutbox tu pun sya tak dpt baca
sapa2 yang klik nuffnang sya tinggal kan komen kat sini yer
nanti dah ok sya klik2 nuffnang korang semua yer

Saturday, November 7, 2009

Ini kah..itu kah

Hari ini hati ini mula sekali lagi berkata-kata
Sampai bila nak begini.
Sampai bila nak setakat ini je
Sampai bilaaaa

Entah lah, kadang-kadang tercari-cari dimana jawapannya
Ada kalanya rasa seperti telah ketemu dangan jawapan
Namun bila direnung-renung seperti salah pula jawapan itu

Adakah ini semua kerana tiada keyakinan
Atau kerana beban dan tanggungjawab yang banyak
Membuatkan diri ini takut
Ya..takut dengan keputusan yang akan dibuat

Takut jika tersalah langkah
Takut jika dengan keputusan itu membuatkan kehidupan makin sukar
Tapi satu keputusan mesti diambil

Masa tak menunggu.
semakin hari makin hampir
Keputusan masih samar-samar

Ahhhh...susah hati memikirkan
Nak diluah mati emak..
Nak ditelan mati bapak

Sana-sini masaalah
Setiap hari berbagai-bagai hal yang datang
Hingga kadang-kadang terasa sudah tidak mampu lagi nak menerima
Sudah tidak mampu lagi nak menanggung
Tapi tak boleh nak biarkan saja
Tak boleh nak buat bodo jer
Tak boleh nak lepas tangan jer

Arghhhhh...giler bila memikirkan
Sana nak tanggung..
Sini nak tanggung

Ya-Allah...
Kau permudahkan lah segala urusan ku
Kau bukakan lah pintu reseki mu buat ku
Kau kuatkan lah iman ku
Kau tabahkan lah hati ku

Jika keputusan yang bakal ku buat ini baik untuk ku dan keluarga
Kau permudahkan lah
Kau berkatilah

Amin.


Friday, November 6, 2009

Kek Lapis



Raya hari tu sebenarnya sya pertama kali berjaya membuat kek lapis Masam Manis. Resepi sya dapat dari Chef Rozzan.

Jenuh juga lah nak buat kek ni, sebab memang tak pernah buat.
Sya mula buat lewat pula, 11pm baru nak mula.
Jadi siap bakar sampai habis lapisan2 kek tu dalam 2am.
tapi rasa puashati sebab berjaya membuat kek lapis sendiri.,
Sedap sungguh..cuma terlalu manis lah bagi sya.
Mungkin sya ikut bulat2 repepi tu, tak dikurangkan sikit gulanya
Jadi lain kali kalau sya nak buat, sya akan kurang kan gula

Thursday, November 5, 2009

Heheheh...Ke"malu" an



Ahad lepas lepas hantar qimie gi dewan untuk majlis konvo dia, sya dgn Anak Mak Mertua (AMM) pergi kenduri
Kenduri tu buat kat dewan MBSA kat rumah MIL ni jugak

Jadi AMM pun kata, kita pergi makan kenduri lah.
Sya pun ikut jer, sebab manalah sya kenal sangat orang kg AMM ni, dia kenallah siapa yang buat kenduri

Kami pun masuk lah
Ambil makanan dan duduk makan
tapi sya notice, kenapa tak nampak muka-muka yang biasa
tapi AMM kata dia ada nampak sepupu mak dia & beberapa orang kg yang dia kenal
Ok lah tu..maklumlah kg dia

Lepas makan kami pun nak balik lah..
Masuk kereta sya pun belek2 lah kad jemputan tu

Skali ..terbeliak biji mata sya
Kad jemputan tu tarikhnya 8/11/09
terjerit sya..
tunjuk pada AMM
sudahnya kami gelak

Sudah makan salah kenduri..hehehe

ENtah kenduri siapa kami pergi
Sampai rumah MIL, AMM cerita lah
Habis kami kena gelak dengan PIL

Tapi MIL cakaplah. dia dapat jemputan tu
Cuma dia tak dapat pergi, sebab FIL sakit
Jadi MIL kata..oklah kami wakil dia pergi kenduri tu
Bak kata FIL sya.."TAK LAH KEMALUAN'

hehehe

Ni lah sejarah..
Salah pergi kenduri kawin