Saturday, May 29, 2010

Minggu Peperiksaan


Maaf lah dalam minggu ni tak dapat nak update blog sebab anak-anak nak periksa minggu depan. Sya terpaksa duduk dengan anak-anak study.

Nanti dah free sya update ye.

Tuesday, May 25, 2010

Pengorbanan Dalam Kehidupan

Pernah kah kita terfikir, berapa banyak pengorbanan yang telah kita buat

Pernah kah kita terfikir, berapa banyak pengorbanan yang telag orang buat demi kita

Kenapa kita perlu lakukan pengorbanan untuk mencapai sesuatu

Kenapa hanya kita sahaja yang perlu bekorban

Kenapa susah untuk orang lain berkorban untuk kita

Kenapa..kenapa..kenapa...

Jawapannya ada ..namun terlindung disebalik realiti

Kita harus mencari jawapan

Namun jika jawapan yang ditemui tidak memuaskan

Apa yang perlu kita lakukan..

Perlu berkorban demi jaga hati orang..

Perlu berkorban demi memuaskan hati orang sekeliling

Perlu berkorban demi menjaga air muka orang lain

Namun diri sendiri yang merana

Monday, May 24, 2010

Kasihan Anakku..

21 Mei 2010 memahatkan peristiwa hitam 

Kerana kelalaian, anak aku yang tidak berdosa itu jadi mangsa

Marsya telah dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah

Kerana....

Minum pencuci lantai yang diisikan dalam botol air mineral

Apa lah tau anak yang berumur 3tahun 8bulan itu

Pada fikiran anak itu, apa-apa saja yang diisi dalam botol itu adalah air yang untuk diminum

Sya tak salah kan sesiapa

Tapi ada kata-kata dari seorang yang menyalahkan Marsya

Buat sya sedih

Kenapa nak salahkan anak sya itu

Note: Ada yang terpaksa sya edit kerana permintaan dan kerana terpaksa untuk jaga hati. Tanpa kerelaan hati,sya delete. Namun hanya Allah yang Maha mengetahui. 

Tuesday, May 18, 2010

Huwaaaaa.....mengantuk...


Pernah tak korang rasa hari tu betul-betulnya mengantuk

Padahal rasanya tidur dah awal

Bangun pagi pun macam biasa, tak terawal seminit  or terlewat seminit

Tapi rasa mengantuk jugak

Haa...itu lah yang sya rasa

Punya lah mengantuk

Sampai driving pun rasa nak terlelap

Skali sampai traffic light

Jenuh tahan bijik mata ni

Jangan terlelap

Tiba-tiba

Pon..Pon..Ponnnnnn

Ooo mak kau...terkejut sya

Rupanya sya dah tertidur kat traffic light

Dan lampu tu dah tukar ke merah

Depan sya punya lah kosong

Dah tak de kereta

Jauh lak tu jarak antara sya dengan traffic light

hahahaa...

Mesti orang belakang sumpah seranah sya

Agaknya baru sekali kot lampu tu tukar dari hijau ke merah

hehe...

Friday, May 14, 2010

Jumpa EYNDA


Hari ni setelah setahun berkenal-kenal, berkawan dia alam Cyber..akhir nya hari ni saya dating dengan Eynda.

Kami dating kat Giant, Shah Alam. Mulanya janji dalam 3pm..skali hujan punya lah lebat. Kami jumpa lewat sikit.

Gembira rasanya dapat jumpa Eynda..Ramah, tak sombong. Berborak macam dah lama kenal,sampai kan sya terlupa sesuatu..hehe..minta halal ye Eynda..

Eynda bawak Adam & Hannah. Kedua-duanya friendly..terutama Hannah..Hari ni punya la keletah dia..menyanyi lah, bercerita lah..skali tup..tup...angin speaking dia mai..amik ko..segala dialog Power Puff Girl, Princess, Barbie keluar.hehe.

Sya bawa marsya..Marsya ni lak, bila jumpa Hannah punya la dia diam..tak bercakap sepatah pun..Alahai anak ummi kenapalah jadi pemalu lak hari ni..Tapi masuk je kereta dia siap komen.."ummi,budak tu muka macam Afriena kan"..hehe..Afriena tu cousin dia..memang Hannah ada iras skit dgn Afriena.

Kami berborak hampir satu jam..tak leh lama..Eynda nak beli barang, sya pun nak balik..Insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi yer

Semoga persahabatan kita ni berkekalan..

(p/s: pic nanti letak ekk..lembap tahan gaban berukband)

Masak-masak..

Untuk Jawab pertanyaan Mama Miraki apa sya masak malam tadi..hehe

Dalam minggu ni dah 2 kali Sya masak..hahahaha

Permintaan HB nak makan Kari Kepala Ikan & Asam Pedas

Jadi Hari isnin sya masak kari kepala ikan dan malam tadi masak Asam pedas Kepala Ikan Tenggiri

Tapi disebabkan masak kat rumah MIL

Lepas hidang, segan lak nak amik PIC

Kari kepala ikan sya masak mcm biasa je..tumis bawang merah,bwg putih yg diricih dgn biji sawi,jintan,.dah garing masuk rempah kari ikan yg dibancuh dgn air asam jawa + daun kari..sampai garing baru masuk air, ikan, terung..dah empuk baru masuk santan & perasa..didhkan & siap..ngap..:)

Tapi Asam pedas ni saya amik resepi dia dari myresipi

Dah penah beberapa kali masak ikut resepi ni

HB paling suka masak ikut resepi ni

Jadi ini je lah resipi yang akan sya masak jika HB minta asam pedas

Lagi satu bila tengok kat blog pic asam pedas LG  yang ambik dari kotak ajaib dia tu, buat lagi teringin nak makan asam pedas

Disebabkan pic tak de sya pinjam dari Pokcik Google pic asam pedas ikan tenggiri


Tuesday, May 11, 2010


Hari ni tak tau nak letak tajuk apa
Jadi posting without title

Setelah 6 tahun tak termasuk 3 tahun tadika
Sya kejut Izzati bangun tiap-tiap pagi
Akhirnya hari ni berjaya buat dia bangkit sendiri
Ini semua gara-gara HB pasang Jam Loceng yang amat membingitkan telinga
Sya sendri akan campak cepat-cepat jam tu kalau dia berbunyi
Mau satu taman dengar jam loceng ni

So pagi tadi tengah syok sya tido dengar Izzati ketuk pintu
Rupanya dia dah bangun & nak mandi
Sya tengok alarm sya sendri 5.15am belum bunyi
Bagus..tak yah nak kejut dia lagi pagi-pagi

Moga berkekalan lah

Thursday, May 6, 2010

ADAMAYA


Tiap-tiap petang 6.30pm kat TV3 ada cerita ADAMAYA

Syok gak cerita ni

Betapa bertuah isteri dapat suami baik macam ADAM

Tapi kenapa MAYA tak hargai

Memang itulah lumrah dunia sekarang

Suami curang

Isteri curang

Suami pasang perempuan lain kat luar

Isteri ada kekasih gelap

Memang ada kes-kes begini

Orang seperti DANI juga ramai

Lupa tanggungjawab pada anak kerana perempuan lain

Sebab tu sekarang kat dada akhbar macam-macam kisah dera

Suami bunuh isteri

Suami dera isteri

Suami sederakan kemaluan isteri

Sebab apa jadi begini

Kerana tekanan perasaan

Kerana kekurangan Iman

Kerana Amarah

Entah lah....Dunia..Dunia..

Tuesday, May 4, 2010

Syoknya dia


Tengok tu..bukan main lena si Marsya tidur


Bila tengok dia tidur atas riba macam tu, teringin lak..hehe..
sekarang ni asik berebut je dengan Marsya



Ni lah penyebab dia lelap



Memang syok wooo..bila kena korek buang segala harta karun sebelum ia mengeras jadi konkrit..hehe

Kami memang x guna putik kapas untuk bersihkan telinga

Sebab rasa macam tak bersih je, rasa macam harta karun tu lagi termasuk kedalam

Dulu jenuh nak menyuluh

Sekarang senang..pengorek siap dengan lampu


Monday, May 3, 2010

Program Akujanji UPSR




Jumaat lepas sya menghadiri Program Akujanji UPSR & Solat Hajat anjuran sekolah tempat anak sya belajar

Walaupun program tu hari Jumaat tapi demi anak sya sanggup pergi

Penceramah hari tu seorang anak muda lepasan Al-Azhar


Anak-anak sekolah tu panggil dia Abang Lie

Walaupun muda namun setiap patah yang keluar dari mulut beliau menusuk naluri

Mulanya sya mampu tahan air mata dari mengalir

Namun sampai satu tahap, Penceramah ni minta sesiapa yang paling sayang mak & ayah dia keluar kedepan

dan 3 orang pelajar perempuan keluar  kedepan dengan  mata yang bengkak & merah

Sya dah tak mampu tahan airmata bila setiap seorang anak ini diberi mic & berucap

Ada yang minta maaf..ada yang ucapkan terima kasih..dan berjanji untuk lakukan yang terbaik

Lulur hati seorang ibu bila mendengar anak yang berumur 12 tahun mengucapkan terima kasih pada ibunya yang bersusah payah membesarkan beliau dan adik2 tanpa kehadiran seorang Ayah..

Ya Allah..tak mampu sya bendung lagi airmata ni..sayu..anak2 walaupun bukan anak sya, namun kata2 mereka benar2 menusuk naluri keibuan Sya

Kemudian sampailah waktu dan ketika yang mana anak-anak ni semua diminta membawa keputusan ujian mereka & pergi mencari IBUBAPA mereka..sedihnya sya lihat ada sebilangan anak2 itu patah semula kehadapan dewan kerana tiada IBU atau BAPA mereka hadir hari itu..
Ya Allah sayu sya lihat pandangan mereka..mereka memandang kawan2 yang berada bersama Ibu& Bapa..
Sedih nya..dapat sya bayangkan apakah perasaan Izzati jika sya berkeras tidak hadir..bukan apa sebenarnya sya maukan suami sya hadir sekali..namun suami tak dapat ikut serta kerana ada kerja dan petang ada game futsal..kecewa sebenarnya dengan alasan suami.tak sangka keadaan yang sya penah lalui dahulu kini anak sya pula lalui.alasan lebih kurang ..ada kerja..
Tak mengapa biar sya yang berkorban masa demi anak2 yang sya kandungkan dan lahirkan.


Sekali lagi sya menangis bila Izzati meluru kepada sya sambil tersedu-sedan mencium tangan sya memohon kemaafkan kerana dia kali ini dia tak dapat memberi keputusan

Sya peluk Izzati..sudahnya kami berdua menangis..dia tersedu2 dalam pelukan sya..
Sya tenangkan dia..memberi kata-kata nasihat dan perangsang untuk Izzati bangkit dari rasa bersalah dan kekesalan itu
Sya Tak mau rasa bersalah dia itu  membawa kesan negatif dalam diri dia
Semoga Izzati Bangkit dan terus berusaha untuk kejayaan yang dia impikan.


Sebilangan IBU bersama anak2 mereka

Buat Anak Ummi Yang Tersayang....
Ummi sentiasa Mendoakan Kejayaan Kak Yong
Kak Yong dan adik2 sentiasa ada dalam doa ummi setiap hari
Ummi mau anak-anak ummi menjadi anak yang soleh & solehah
Menjadi anak2 yang berjaya didunia dan akhirat
Ummi tidak mampu untuk berikan kekayaan melimpah ruah untuk anak-anak ummi
Namun ummi hanya mampu berika didikan dunia dan akhirat
Buat bekalan kalian dihari muka