Tuesday, August 28, 2012

Kehidupan

Sesungguhnya dalam kehidupan ni tak kan sepi dari dugaan

Bulan Julai sya diduga dengan dianiaya oleh cina tempat kerja
hingga terpaksa meninggalkan alam pekerjaan
kerana tak sanggup diri dianiya oleh orang kafir itu lagi

Bulan Ogos, salah seorang anggota keluarga ditangkap polis
Menangis lah mak orang tu
Called family sya minta tolong
ketuk pintu rumah mak sya 4am
adik lelaki sya berusaha untuk tolong OKT itu
kesian adik sya..sampai tak tido sehari suntuk
berusaha untuk keluarkan OKT itu
jumpa orang sana minta tolong
jumpa orang sini minta tolong

Bila dah selamat keluar seblm raya
OKT itu dan keluarga dia lupa 
Hingga adik sya menanggung malu ditempelak dan  dimarahi oleh orang yg telah memberikan pertolongan
Adik sya sendirian mengahadapi orang yg memberikan pertolongan itu
Apabila adik sya menghubungi OKT itu tidak diangkat
apabila orang yg beri pertolongan itu call mak OKT itu
Boleh dia menjawap "wrong number'
sedangkan number itu lah dulu yg selalu menghubungi minta tolong
Malunya adik sya

Apabila cuba hubungi, tidak seorang pun nak jawab
Hingga kan hal ni ibu sya bangkit kan dalam group keluarga di FB
Yer memang mereka  respond
tapi dengan cara yg kurang ajar
kami dimaki
kami dimarahi
kesian ibu sya
kesian adik sya
setelah segala susah payah
mereka dijadikan musuh

Apabila dikatakan" Umpama melepaskan anjing yg tersepit'
peribahasa yg mudah tak nak difahami
sebaliknya dikatakan kita menggelarkan mereka anjing
Itulah akibatnya jika pelajaran tidak ada
Yang tahu hanya nak jadi samseng dgn join group tah apa2
abang long lah..abang chik lah..entah apa2 lagi

Akhirnya kita dipanggil binatang oleh mereka yg telah kita tolong

Yer..akan ada yg kata setiap pertolongan yg diberi perlu ikhlas
tapi jika ini yg dibalas boleh ke kita ikhlas
janji yg dilafazkan oleh mereka
tidak dipenuhi
sebaliknya kita yg dimarahi

Ini lah akibatnya jika tiada didikan ugama
Dari bapa hingga ke anak2
Bila orang solat, kita dikutuk
Hendak menunjuk katanya
diajak solat sama2
digelaknya..suruh kita je solat
Kalau dah bapaknya pun taik ganja & ditahan polis..
tak heran anak2 samseng begini

Menyesal menolong keluarkan kerana kenangkan hari nak raya

Jika begini caranya..tak menyesal putus saudara

Sya tidak menyesal untuk membuang mereka dari senarai keluarga


Ya Allah...
Betapa hebat dugaan ini
Aku tidak redha dengan hinaan mereka
Kau bukakan lah pintu hati mereka untuk bertaubat
Jika benar sudah tidak ada lagi hati mereka untuk berbuat baik
Kau bagilah balasan yg setimpal pada mereka

No comments: