Saturday, December 19, 2009

Azam Dan Impian


Kini Tahun baru Hijrah telah melangkah...tinggal tahun baru masihi pulak menanti untuk menyapa..

Apakah semua azam dan impian kita dah tercapai

Tidak..ye itu jawapan Sya
Tak semua tercapai..
Bukan tidak berusaha untuk mencapai
Dah berusaha
Namun tidak cukup
Ada yang Sya terleka
Ada yang Sya usaha habis-habisan
Namun tak semua kita dapat capai

Tidak mengapa..
Mungkin belum rezeki Sya lagi
Insyaallah
Akan Sya usaha lebih kuat lagi tahun baru ni
Takkan sya lupakan impian yang belum tercapai
Bagi yang dah tercapai
Syukur Alhamdulillah

Tahun ni begitu banyak dugaan yang Sya dan suami hadapi
Dengan masalah rumahtangga..masalah kerja..masalah keluarga
Dengan kejadian rumah dimasuki pencuri
Dengan Arwah Bapa mertua meninggal
Dengan masalah kesihatan

Namun semua ini ada hikmahnya
Benar kata semua..
Allah tidak akan menduga kita umatnya lebih dari yang kita mampu

Allah menduga kami dengan masalah rumahtangga dengan kehadiran orang ketiga
Dan hikmahnya..kami lebih rapat & menghargai satu sama lain lebih dari sebelumnya
Ini semua asam garam rumahtangga

Allah duga kami dengan ditipu kawan sendiri..wang kami hingga kini tidak dapat
Dan hikmahnya...Allah tunjukan siapa kawan siapa lawan..
Dan Allah bukakan kami lain pintu rezeki

Allah duga kami dengan kecurian
Hanya Allah yang lebih mengetahui..
Kami hanya berdoa moga Allah gantikan kami dengan yang lebih baik..

Allah duga sya dengan masalah kesihatan
Mungkin Allah nak beri peluang menghapuskan dosa2 sya..
Dan mahu menjadikan sya Umat Islam yang lebih beriman..InsyaAllah

Hanya satu harapan sya..
Semoga tahun baru ini menjadi tahun yang lebih baik dari sebelumnya
Semoga tahun baru ini menjadikan sya umat Islam yang lebih baik,lebih beriman..

Amin

Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1431

Tuesday, December 8, 2009

Al-Fatihah


Sya nak memberitahu bahawa
Bapa Mertua Sya dah kembali kerahmahtullah
Pada hari Isnin, 7 dec 2009, jam 3.20pm
Majlis kebumi akan diadakan pada pagi 8 Dec 2009, jam 8am

Harap rakan-rakan dapat menyedekahkan Al-fatihah kepada Arwah Mat Said b. Sukardi.


Saturday, December 5, 2009

Keputusan


Setelah dipikir, dikaji..akhirnya
Sya mengambil keputusan untuk berhenti kerja

Sebenarnya Dr kat Hospital Pantai ada bagi cadangan
1. Tukar kerja lain..ermm nak tukar kerja mana lagi..sama jer semua...
Selagi kerja construction line tetap stress yang sama

2. Berhenti kerja..,mulanya memang tak nak ..tapi bila sakit kepala ni makin teruk, tak baik2..
masuk je kerja, sakit migrain datang lagi..baik sya berhenti
HB memang tak kasi, sebab hutang banyak,..maklum lah semua berhutang..tanggungjawab banyak..

Tapi sya terpaksa berhenti..
Dari asik MC jer..buat orang marah..
Baik kita tarik diri

Tapi sya tak duduk diam je kat rumah
Sya buat Forex

Yerr..sya sebenarnya dah hampir 1/2 tahun jadi trader
Sya trader forex
Alhamdulillah
Modal sya kecik je..maklumlah RM tak banyak..
Sya mulakan dengan modal RM370.00 untuk 100usd
Buat masa ni bolehlah dapat sehari 100usd...
kadang-kadang ada gak rugi
yerlah perniagaan mana yang tak rugi
kita belajar dari kesilapan dan kerugian
ini semua menjadikan kita matang

Kerana itulah sya berani ambil keputusan ni..

Lagi satu sebab kenapa sya nak resign kerana kesihatan MIL & FIL

Sekarang bapa mertua sya dalam keadaan tenat juga
FIL sya sakit barah hati
dah tenat juga
sedih sya tengok keadaan Abah
nanti kalau ada pic sya letak ye

MIL sya jaga FIL kat rumah sekarang
MIL sya pun dah tak sihat
2 minggu lepas MIL masuk hospital

Jadi sya kena amik tindakan ni
Kerana anak2 semua sekolah kat kg HB
balik sekolah transit kat rumah MIL
kesian pada MIL sya
penat dia nak jaga suami..nak jaga cucu
lagi adik ipar sya baru bersalin..nanti anak dia pun bagi MIL sya jaga
Biar lah sya berkorban

Yerlah..sya menantu..walaupun anak2 sya tu cucu dia juga..tapi lain lah rasa
kita yang tak sedap hati
bila kakak HB dok kata kesian mak dia penat jaga abah & cucu
sya terasa
yg cucu lain tu dari anak perempuan dia.
yer lah seperti yg sya penah cerita dulu suami sya ni kesian
malas lah nak cerita lagi..buat sakit hati

Insyaallah tahun depan sya jadi suri rumah sepenuhmasa
Sya harap kawan-kawan dapat doakan sya yer
Semoga keputusan sya ini tepat
Sya lakukan pengorbanan ni semua kerana keluarga dan kesihatan diri
Doakan rezeki sya murah ya..setelah musibah yang melanda


Monday, November 30, 2009

Berita Duka

Harini kami diduga Allah lagi
Rumah kami sekali lagi dimasuki orang

Kisahnya begini
Pagi ni sya tersedar lambat..
sedar dari tidur pukul 7am
Pelik juga
Sebabnya malam tadi sya lupa makan ubat tidor yg Dr bagi
Sya tanya HB, kenapa tak kunci alarm Hp
HB kata dia dah kunci alarm, kenapa sya tak dengar
Sya jawab memang tak dengar bunyi alarm
Hb pun mencari Hp yang diletak kat hujung kepala sya
Malam tadi sya, Hb dan 2 anak tidor kat bawah di ruang tamu
Sebabnya Hb tengok bola
HB cari HP dia takde
Hb minta sya call HP dia
sya cari handbag..takde
Sya terpandang cermin kat dapur..
Sah umah kami dimasuki orang
sebabnya..2 keping tingkap dapur dah takde
pintu grill dah terbuka
pintu belakang rengang

Habis barang2 kami
H/beg sya,I/C,Lesen, HP 2, Laptop, c/card
Hb sya hilang poch bag berisi walet, lesen i/c,c/card
dan juga camera digital kami

jadi sekarang tak dapatlah sya masukkan pic dalam blog sya

Ini dah kali ke-3 rumah kami kena masuk orang
setiap kali dimasuki..mesti barang2 yg sama juga yg hilang..seperti camera,lappy, RM, barang kemas

Sya nak buat pagar keliling rumah lah..
Minta tolong sesiapa yang tahu atau boleh rekomen orang alim yang boleh pulihkan dan pagar kawasan rumah dari dimasuki pencuri

Harap kawan-kawan dapat doakan kami yer

Saturday, November 28, 2009

13 November

Disebabkan sakit lambat sya masuk crita ni
Cerita dah basi pun sebenarnya

13 November lepas merupakan Hari Lahir Sya yang ke 34
Cepat sungguh usia ni meningkat
Pejam celik dah meningkat setahun lagi
Anak pun dah empat

Tahun ni sungguh bermakna bagi sya kerana
Buat kali pertama sejak berkahwin
Umie dan adik sya memasak untuk meraikan Sya
Terharu sungguh
Tak seperti tahun2 lepas, sya hanya raikan bersama suami dan anak2
Tapi kali ni sya raikan bersama Umie dan adik2 sya.



Hari Lahir kali ni sya dapat hadiah dari suami tercinta
Jika tahun lepas sya dapat hadiah rantai tangan
Tahun ni pula sya dapat hadiah cincin dan subang
Maklumlah semua cincin,rantai dan gelang perkahwinan sya hilang dicuri masa rumah dimasuki pencuri
Walaupun tak sama, tapi cukup berharga bagi sya
Sya memang tak de beli barang kemas lepas rumah kena pecah
Seriau pun ya
Harga emas mahal pun ye..hehe




Thursday, November 26, 2009

November


Sya ambil dari kuiz kat facebook..katanya dari dato Dr Fazillah Kamsah tentang ciri-ciri orang yang lahir dalam bulan November


NOVEMBER

Banyak idea dalam perkara
Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
Berfikiran kehadapan
Berfikiran unik dan bijak
Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
Pemikiran yang tajam
Daya firasat yang sangat halus dan tinggi
Bagus untuk jadi doktor
Cermat dan teliti
Personality dinamik
Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran
Terlalu degil dan keras hati apabila hendak.
Diusahakan sehingga berjaya
Tak suka marah kecuali digugat
Mudah ambil berat terhadap orang lain
Pandai muhasabah diri
Cara berfikir lain dari orang lain
Otak yang sangat tajam
Pandai mendorong diri sendiri
Tidak hargai pujian
Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
Badan yang "tough" (sasa)
Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam
Romantik
Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang
Suka duduk di rumah
Sangat rajin dan berkemampuan tinggi
Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia
Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
Bercita-cita tinggi
Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

Update

Lama sungguh sya tak update blog
Sya tak sihat
Dapat mc panjang dari Hospital Pantai
Hari ni baru masuk kerja

Tapi kesihatan sya tak elok lagi lah
Sakit kepala baru nak kurang sikit dah kena sakit lain
Sekarang sya demam pulak dengan selsema dan batuk

Tak tahu lah camna nak buat lagi
Ubat sya makan, tapi belum nak baik lagi

Ini mungkin dugaan Allah kan..
Nak Hapuskan dosa2 kita kan

Banyak sebenarnya sya nak cerita..
ok lah nanti-nanti lah sya update cerita2 yang berlaku sepanjang November ni yer

Wednesday, November 18, 2009

MC

Buat semua kawan-kawan...maaf ye sya lama tak dapat klik2 Nuffnang & jengok blog..

Sebabnya sya kena attack migrain yang teruk hari ahad lepas..
Paling teruk sya kena kali ni..hingga muntah2 tak berhenti..
Sakit kepala yang teramat sangat
hingga rasa nak pecah
Sya maka ubat migrain pun tak hilang
Jadinya sya makan ubat migrain 2biji + panadaol 2biji + ubat tahan muntah 1 biji + ubat selsema 1 biji
Dengan harapan dapat tidur supaya sakit hilang
Malangnya tak hilang sakit
Mata pun tak nak tidur
Seksa sungguh sya rasa
Muntah pun dah tak larat nak gi toilet
AMM bawa plastic beg kat sya
berbeg2 sya muntah

Jadi semalam (selasa 17/11/09) sya pergi Hospital Pantai Klang
Sebenarnya Isnin sya dah pergi klinik yg selalu sya pergi
Dr klinik tu yg suggest kan pergi hospital

Kat pantai sya kena buat MRI,scan for brain
Rasa macam masuk dlm keranda lak
Takut gak
Dengan segala bunyi bising yang dikeluarkan oleh mesin tu
dah lah kepala diikat ketat supaya tak gerak2
diletakan macam jaring kat kepala ni..sya baring
kemudian nurse tu sorong masuk dalam MRI tu
30minit sya kat dalam mesin MRI

Syukur hasil scan otak tu..otak sya ok
takde bengkak atau ketumbuhan
so confirm migrain
dr bagi mc 7hari hingga 23hb ni
dr suruh rest

Jadi sebab tu lah sya tak online..
Harap maaf ye kawan2
nanti sya dah sihat..
sya akan lawat blog2 kawan2 semua
sya janji nanti sya klik2 Nuffnang semua yer
harap sesiapa yg klik nuff sya..tinggalkan link yer
nanti sya dah sihat sya balas klik nuffnang u all yer

Sya stop dulu ye..kerana kepala ni masih sakit

Thursday, November 12, 2009

Disuatu Petang

Dialog

Nenda: Dyna ni cantik( sambil mengusap rambut cucu yg baring diriba sambil hisap susu)

Cucu: Yer Dyna cantik (sambil mengangguk)

Nenda: Dyna ni pandai

Cucu: Yer dyna pandai

Nenda: Tapi sayang, Dyna ni hitam

Cucu: Nenda ni putih ke

Nenda: Nenda putih

Cucu: Tak, Nenda hitam

Nenda: Nenda putih lah sikit dari Dyna

Cucu: Alaa..kita sama-sama hitam (dengan tak puas hatinya..jawab sambil tanggalkan botol susu)

Hehehe..terkedu nenda dengan jawapan cucunya...

Ini dialog antara anak sya yang umur 3 tahun dengan ummi sya.

Gelak sya dengar ummi cerita.

Bak kata ummi sya..terkena soalan cepu emas..

Ummi sya memang gelap sikit kulitnya..dan anak sya, si Marsya ni, dalam adik beradik dia yang paling gelap..sebabnya masa mengandung dia sya suka sangat minum Neslo..hahah..skali keluar, amik ko,warna neslo dia..

Marsya ni memang keletah,cakap tak pelat langsung,compare Qimie yg pelat hingga sekarang.

Sya & AMM je yang panggil dia marsya, lain2 panggil dia irdyna or dyna..semua kerana qimie lah..dia sorang yang mula panggil dyna ..mungkin sebab dia pelat & payah sikit nak sebut,tu yg dia panggil dyna. jadi semua yg lain ikut panggil marsya , Dyna

Tuesday, November 10, 2009

Sorry Kekawan

Sya minta maaf banyak2 kat kawan2 semua
2 hari sya tak dapat klik nuffnang korang
Broadband celcom ni wat hal bila hujan
slow giler

shoutbox tu pun sya tak dpt baca
sapa2 yang klik nuffnang sya tinggal kan komen kat sini yer
nanti dah ok sya klik2 nuffnang korang semua yer

Saturday, November 7, 2009

Ini kah..itu kah

Hari ini hati ini mula sekali lagi berkata-kata
Sampai bila nak begini.
Sampai bila nak setakat ini je
Sampai bilaaaa

Entah lah, kadang-kadang tercari-cari dimana jawapannya
Ada kalanya rasa seperti telah ketemu dangan jawapan
Namun bila direnung-renung seperti salah pula jawapan itu

Adakah ini semua kerana tiada keyakinan
Atau kerana beban dan tanggungjawab yang banyak
Membuatkan diri ini takut
Ya..takut dengan keputusan yang akan dibuat

Takut jika tersalah langkah
Takut jika dengan keputusan itu membuatkan kehidupan makin sukar
Tapi satu keputusan mesti diambil

Masa tak menunggu.
semakin hari makin hampir
Keputusan masih samar-samar

Ahhhh...susah hati memikirkan
Nak diluah mati emak..
Nak ditelan mati bapak

Sana-sini masaalah
Setiap hari berbagai-bagai hal yang datang
Hingga kadang-kadang terasa sudah tidak mampu lagi nak menerima
Sudah tidak mampu lagi nak menanggung
Tapi tak boleh nak biarkan saja
Tak boleh nak buat bodo jer
Tak boleh nak lepas tangan jer

Arghhhhh...giler bila memikirkan
Sana nak tanggung..
Sini nak tanggung

Ya-Allah...
Kau permudahkan lah segala urusan ku
Kau bukakan lah pintu reseki mu buat ku
Kau kuatkan lah iman ku
Kau tabahkan lah hati ku

Jika keputusan yang bakal ku buat ini baik untuk ku dan keluarga
Kau permudahkan lah
Kau berkatilah

Amin.


Friday, November 6, 2009

Kek Lapis



Raya hari tu sebenarnya sya pertama kali berjaya membuat kek lapis Masam Manis. Resepi sya dapat dari Chef Rozzan.

Jenuh juga lah nak buat kek ni, sebab memang tak pernah buat.
Sya mula buat lewat pula, 11pm baru nak mula.
Jadi siap bakar sampai habis lapisan2 kek tu dalam 2am.
tapi rasa puashati sebab berjaya membuat kek lapis sendiri.,
Sedap sungguh..cuma terlalu manis lah bagi sya.
Mungkin sya ikut bulat2 repepi tu, tak dikurangkan sikit gulanya
Jadi lain kali kalau sya nak buat, sya akan kurang kan gula

Thursday, November 5, 2009

Heheheh...Ke"malu" an



Ahad lepas lepas hantar qimie gi dewan untuk majlis konvo dia, sya dgn Anak Mak Mertua (AMM) pergi kenduri
Kenduri tu buat kat dewan MBSA kat rumah MIL ni jugak

Jadi AMM pun kata, kita pergi makan kenduri lah.
Sya pun ikut jer, sebab manalah sya kenal sangat orang kg AMM ni, dia kenallah siapa yang buat kenduri

Kami pun masuk lah
Ambil makanan dan duduk makan
tapi sya notice, kenapa tak nampak muka-muka yang biasa
tapi AMM kata dia ada nampak sepupu mak dia & beberapa orang kg yang dia kenal
Ok lah tu..maklumlah kg dia

Lepas makan kami pun nak balik lah..
Masuk kereta sya pun belek2 lah kad jemputan tu

Skali ..terbeliak biji mata sya
Kad jemputan tu tarikhnya 8/11/09
terjerit sya..
tunjuk pada AMM
sudahnya kami gelak

Sudah makan salah kenduri..hehehe

ENtah kenduri siapa kami pergi
Sampai rumah MIL, AMM cerita lah
Habis kami kena gelak dengan PIL

Tapi MIL cakaplah. dia dapat jemputan tu
Cuma dia tak dapat pergi, sebab FIL sakit
Jadi MIL kata..oklah kami wakil dia pergi kenduri tu
Bak kata FIL sya.."TAK LAH KEMALUAN'

hehehe

Ni lah sejarah..
Salah pergi kenduri kawin


Saturday, October 31, 2009

Kena Attack Lagi


Mata kuyu kan..
sebabnya Qimie kena attack athma lagi hari ni

Susah hati sungguh lah Qimie ni..
Dalam bulan ni dah 2 kali kena attack.
Esok dah lah QImie ada Hari Penyampaian Hadiah Dan persembahan
Kesian lak dia,
Dah tiap2 hari dia buat latihan
tup-tup kena attack lak
Tahun lepas pun Qimie tak dapat buat persembahan sebab kena attack
Ni kena juga

Tapi kesian lak kalau tak kasi dia pergi
Dah lah tahun ni tahun akhir dia kat tadika
Kami akan hantar jugak lah esok dia
Kami akan inform cikgu qimie tentang keadaan dia

Dah sakit-sakit ni asik memerap jer
Nak tidur pun nak atas riba sya
Ni baru bagi makan ubat..
ubat athma,kahak,selsema,batuk dan demam
amik ko 5 jenis ubat sekali makan
ni kalau tengok nafas QImie ketat @ susah nak bernafas
kenalah sya bagi dia inhaler

Ada yang kata kasi makan hati unta
Mana lah nak cari hati unta

Thursday, October 29, 2009

Rumah Ku Syurga Ku

Hari ini tak tahu nak tulis apa..Bila sya belek-belek camera tengok ada sygua ambil gambar ruang tamu dan ruang makan rumah sya.

Ok lah hari sya tepek gambar rumah sya lah kat sini. Rumah sya ni tak de lah besar mana. Rumah teres dua tingkat je. Cuma sya rasa bangga sebab kami berjaya membeli rumah ni masa usia kami suami isteri masih muda lagi

Sya masih ingat lagi, kami bayar wang pendahuluan rumah ni 2 hari sebelum sya bersalinkan anak no.2 iaitu pada tahun 2000. Masa tu sya berumur 25 tahun. Duit muka dari hasil simpanan sya. Bakinya baru kami suami isteri berkongsi. Untuk pengetahun semua, sya dengan suami kongsi bayar segala-galanya. Macam duit kereta & rumah, kami akan bayar sorang separuh. Insuran anak-anak pun kami tanggung bersama.

2 tahun kemudian rumah ni siap. Lewat sedikit dari jangkaan. Yang seronoknya, rumah sya phase 1 lewat siap, phase 2 siap awal. Yang phase 2 kena bayar beribu2 jugak lah untuk dapatkan kunci. Sya pulak dengan suami dapat hampir 12ribu claim sebab developer lambat siap..hehe..itu pun bila kami semak S&P baru perasan ada clause tersebut. Kami pun apa lagi, siapkan kerta kerja , bersama kiraan lewat berapa hari, berapa kami dapat. Mulanya developer berkeras tak mahu bayar sebanyak mana yang kami claim. Kami bawa kes ke Tribunal Pengguna. Masuk mahkamah, kami menang. Ada ke alasan developer mereka hanya nak bayar 20% dari tuntutan kami kerana merasa dalam proses memohon kelulusan extension of time dari Syarikat Perumaha Negara. Hakim tak setuju dengan mereka. Jadi Kami dapatlah tuntutan yang sepatutnya kami dapat.

Rumah sya ni ada lah buat sikit renevation. Tapi semua HB sya buat sendiri. Kami tak mampu nak buat sekali arong, yang kami ada kepandaian &kemahiran.Maklumlah seuami isteri kerja contractor.jadi HB ambil keputusn renovate sendri. Tapi tak lah cantik mana.Buat sikit2. Sya tak kisah. Biarlah orang mengata , bagi kami, kami ikut kemampuan.



Ni ruang tamu. Jangan tak caya, langsir dan sarung kusyen tu semua HB sya jahit yer. Langsir tu sya kirakan & ajar macamana nak gunting dan sambung, Hb jahit. Sya belajar dari mak sya yang memang pernah buka kedai langsir.

Nampak tak PC tu..kat situ lah selalu sya lepak malam2. Kalau tak kat situ, sya guna lappy. Sya sedang berjinak-jinak dengan sesuatu yang memerlukan kami online. Maklumlah nak tambah pendapatan. Nanti sya ceritalah apa yang kami buat yer.
Ni ruang menonton. Sebenarnya atas ada ruang keluarga, tapi Hb tak nak. Hb nak biar menonton kat bawah. Ruang atas tu Hb jadikan tempat letak barang2 sekolah anak. Tv atas pun jarang guna. Hanya Qimie yg rajin guna untuk main PS2.


Ni ruang makan. Sya sebenarnya lebih suka letak kat dapur. Tapi Hb tak nak. Hb lak suka dapur lapang.

Ni jer lah buat masa ni. Nanti2 sya tepek pic dapur lak ye.

Harap jangan ada yang salah sangka yer. Niat sya hanya nak berkongsi kehidupan sya dengan rakan-rakan. Takkan lah bila rumah banglo baru boleh tunjuk kan. Rumah teres pun boleh gak kan.kan..kan.

Wednesday, October 28, 2009

Catcheye

#-* STICKY ENTRY*-#


Sya ni tak pernah join apa..kali ni nak join Catcheye lah

Apa dia Catcheye..lebih kurang Nufnang gak lah..Nak tahu lebih lanjut klik sini..


Jom lah ramai-ramai join..Semua Rakyat Malaysia Dialu-alukan..

Sya ni orang dah ramai join Nufnang..sya tak jugak..bukan apa hari tu halfway tengah fill untuk join pastu pc hang, langsung senyap..Nanti2 sya nak join gak lah

Buat masa ni Jom kawan-kawan join CATCHEYE...

Tuesday, October 27, 2009

Kemas Sawang

DIsebabkan nak kembalikan mood berblog...sya kemas sawang dan rumah ni..hehe

Kita tukar cat dan langsir ekkk...

Nanti2 kalau rasa boring, kita pi SSF..deco lagi rumah ni yer...
-deleted-

Monday, October 26, 2009




Nak masukkan cerita ni lama dah sebenarnya..dah basi dah pun..hehe

Raya hari tu sya pergi Pasir Gudang..mungkin ada yang tau kot, sya ni dibesarkan di Pasir Gudang. Umur 18 baru kami sekeluarga pindah semula balik Klang

Lama dah sya tak ke Pasir Gudang..Hampir 12 tahun..Kali ni pun sebenarnya tak rancang nak beraya ke PG..semua ni kerana bawa mertua nak tengok adik ipar masuk hospital..Dah alang2 gitu sya pergilah PG

Sya bawa anak2 tengok tempat sekolah sya dari sekolah rendah hingga menengah..

Dan sya juga akhirnya jumpa jumpa kawan family sya yang rapat..lama sya tak jumpa mereka dari sya pindah ke Klang..dah 16 tahun..akhirnya jumpa juga..
Korang perasan tak sape makcik & anak lelaki kat dalam pic ni..
Tak tahu nak letak tajuk apa...sebab lama sungguh tak update blog
macam2 jadi..sya lak tu asik sakit jer..migrain lah, demam lah..

Lagi satu sekarang sya online guna celcom broadband..punyalah slow nak letak gambar..tu yang wat liat nak update blog

Tadi sya benar2 gram dengan Razak, kawan yang menipu sya
Dia dengan Bongkaknya email lat hb sya & cakap yang dia tak kan bayar duit kami sebanyak RM6600..Ya Allah menggigil sya menahan marah dengan RAZAK ni

Sya dah tak tahu nak wat apa2..

Ya Allah Kau berilah petunjuk pada Hambamu ini...

Sunday, September 20, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Sya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya AIdilfitri kepada semua rakan-rakan. Sekejap je masa berlalu..tup..tup..habis sebulan kita berpuasa..rasanya macam baru jer bangun sahur dan berbuka..kini kita dah beraya

Tahun ni sya beraya kat rumah mertua sebab giliran Hb tahun ni. Kami memang dari mula kahwin dah amalkan giliran beraya, walaupun kami local..dua-dua family kat Klang.Yer lah tak nak ada gaduh-gaduh..nanti tak syok nak beraya kan kalau masam muka.

Syukur sebelum raya sya siap jahit baju anak-anak dan baju sya.Petang semalam sya siap masak Rendang Ayam, Rendang Tok, Ketupat Nasi & Ketupat Pulut. Sya mewarisi tradisi Umie sya iaitu mesti masak ketupat pulut setiap kali raya.Kalau Takde ketupat pulut rasa tak sah.

Sya masih belum berkesempatan nak beraya dengan family sya..itulah sya katakan walaupun kami setempat tapi bila dah raya macam ni lah..ada yang tak sempat nak pergi..Yer lah umie sya selalunya akan beraya merata2..rumah atuk & nenek sedara shah alam & damansara, umah2 makcik pakcik lak jauh..tu yang umie tak de kat rumah..Lain pulak dengan belah HB sya..kebanyakan dekat..Kebiasaanya kalau beraya belah Hb sya penat sikit lah berjalan..kami akan jalan kaki beraya keliling kampung..yer lah semua sedara mereka...penat ooo jalan kaki...tu yang bila petang semua lepak..tertidur kepenatan.

Kami belum berkesempatan ambil sekeluarga..biasanya bila dah balik rumah sendiri baru kami amik gambar sekeluarga..

Ni antara pic raya kali ni...layan jer lah yer(nanti sya dnld lah yer serber slow sangat)

Friday, September 18, 2009

Dugaan Menjelang Raya

Benar-benar...kita hanya merancang..Allah yang menentukan.... Tiada siapa yang mahu semua ni berlaku..namun dah tertulis pada 16/9/2009..sya kemalangan..sepanjang 10tahun memandu inilah pertama kali sya mengalami kemalangan..

Sya sentiasa berhati-hati memandu..namun dah tertulis, nak kena..nak wat camne

Layan Pic jer lah yer...nak kata apa..tak terkata lagi....


Friday, August 28, 2009

Ramadhan Ke-7

Salam semua. Semalam hingga pagi ni hujan kan..lebat sungguh. Hujan rahmat tu..

Semalam sya tak dapat pergi bazar yang selalu pergi,sebab hujan. Jadi kami hanya singgah bazar berhampiran rumah sya. Beli kuih jer,Beli popia & badak berendam. Sampai rumah cepat-cepat sya masak. Semalam sya ingat nak masak speghetti skali tgk tak de stok lak, jadi gantikan dengan macaroni.Sos sya gunaprego cendawan, letak ayam cincang, tambah italian herbs & sosej saje..siap..hehe

Tapi 11pm HB masak sayur,goreng tempe & ikan goreng sebab Hb nak makan nasi jugak. SYa lak tak kisah tak makan nasi. Hb mesti nak makan nasi..ermmm..nasib dia rajin masak..

Sahur lak sya hanya masak nasi goreng kampung & telur dadar..ni kes malas nak masak lah...mengantuk sesangat sya rasa. Malam tadi sakit kepala & sya makan panadol tu yg bangun pagi 4.30am,sebab mata tak leh nak bukak. Oklah tu ada gak benda panas untuk HB & anak-anak makan.

SYa sekarang memang liat lah nak letak pic..mesti tak meriahkan blog kalau tak de pic..bukan apa..mood tu tak de lah...

Ni sekarang project nak gunting baju kurung anak2. Asik terganggu jer..Baru gunting lengan, Marsya datang mengacau. Payah sungguh. Insyaallah Sabtu & Ahad ni sya kena habiskanjuga menggunting semua baju. Sebab 1 minggu akhir puasa sya nak buat kuih lak. SO kena siapkan jahit baju sya & anak2 dalam 2 minggu ni. Harap2 sempat lah sya siapkan semua. Nasib buat baju kurung jer..sebab tu jer pun yang tahu,,,hehehe

Thursday, August 27, 2009

Ramadhan Ke-6

Lama sungguh sya tak mengomel kat sini. Bukan apa, tak de idea nak cerita apa. Padahal pic banyak gak snap. Nantilah next sya cerita pasal hubby wat bumbung belakang umah. Pic kat Hb lah pulak

Ramadhan kali ni sya cuba untuk buat yang terbaik..Insyaallah...

Disebabkan kami kerja, jadi memang tak masaklah untuk berbuka. Biasanya kami akan beli kuih2 dan juadah ringan2 di Bazar Ramadhan.Bak kata orang, wat lapik perut. Then lepas solat barulah masak. Yang makan pun hanya Hb & anak2 jer..sebab sya memang jarang makan berulang bulan puasa.

Sahur sya bangun 4am untuk sediakan makanan..masak sayur, panaskan lauk masak malam tadi, buat air. Bila semua dah siap barulah sya kejut HB & anak2.

Itulah rutin bulan Ramadhan ni

Letih, memang letih, sebab sya tidor lambat. Tapi sya puas hati, sebab dapat sediakan semua untuk keluarga sya. Lagi satu jiran sya ni selalu bagi juadah berbuka, segan lah pulak kalau sya tak masak apa2 kan. Sebab tu kalau sabtu & ahad, sya masak lebih sikit, mesti ada kuih2.

Masa hari pertma puasa, sya berbuka kat rumah umie sya, berkumpul adik-beradik. Lama sungguh tak dapat berkumpul semua adik-beradik. Kecoh jadinya rumah umie. Sya tengok muka umie dan bapak ceria je. Gembira.

Oklah..stop sini dulu..sebabnya ni wat posting dari office..mampus bos masuk claim tak siap lagi..patutnya hantar hari ni..sya tangguh hantar esok...hehe

Nanti2 kalau boring sya mengomel lagi ekk..sebabnya sya keja kat office sorang2...bosan tau..sunyi jer...

Friday, August 21, 2009

SELAMAT BERPUASA

SYA MENGUCAPKAN SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA BUAT SEMUA SAHABAT. MAAFKAN JIKA ADA KESILAPAN DAN KESALAHAN SYA.

SEMOGA RAMADHAN INI MEMBERI KEBERKATAN KEPADA KITA SEMUA

Monday, August 3, 2009

Wan Hazim Zulhaqimie





Sya nak cerita sikit pasal Qimie.
Qimie anak ketiga dari 4 adik beradik. Lahir kat klinik Bersalin Razif Norana, Klang.
Qimie ni sya bersalin on duedate dia, sya minta induce, sebab dah tak larat bawa perut..hehehe.
Lagi 1 nak tarikh 1hb, senang nak ingat. Sya selalu kena false signal. Tu yang minta bersalin dari dr.

Hari 1/8/09, Hari jumaat. Pagi-pagi memang ada appointment dengan Dr, untuk check-up. Lepas c-up, cakap dengan Dr, nak bersalin hari ni. Dr check bukaan, dah ok. So Dr kata boleh masuk ward, Tapi Dr suruh pi lunch dulu.

Lepas lunch sya pun daftar kan diri untuk bersalain..hehehe..

Procedure macam selalu, check-in, pilih pilih. Sebabkan bilik belum dapat lagi, depa letak sya kat open ward sekejap. Tukar uniform then masuk ubat utk poo-poo. Lepas masuk ubat, sya pun pi lah toilet. Tak nak lak poo-poo, jenuh tunggu.Lepas semua dah selesai, sya gi balik kat katil.

Skali nurse suruh masuk labor room, tapi HB belum datang lagi, sbb amik beg & barang2. Nurse ckp tak pe, nanti depa inform HB.

Sya pun melangkah dengan berat kaki. Seriau pun ada sebenarnya. Yer lah , tak sakit apa2, tup-tup nak beranak. Dah target mesti sakit lebih ni..hehehe

Bila dah masuk labor room, seperi biasa, sya diinduce, masuk drip. Pastu sorang Dr ni masuk, Dr apa lak namanya , lupa lah, Dr india, Dia cuba nak pecahkan air tuban, tapi tak boleh katanya. Hb dah ada dengan sya.

Hampir 2 jam sya tunggu, tak juga rasa sakit nak bersalin. Siap sya tak kasi Hb gi Solat, yerlah masuk wad dalam 1pm, ingatkan dalam 2 jam settle. Skali dah dua jam, abuk tak tak rasa.

Then bila Dr tukar shif masuk Dr. lain, skali sya bgtau lah air tuban belum pecahkan. Dr tanya nurse kenapa tak pecahkan, nurse bgtau, 1st Dr kata tak leh pecahkan masa ida cuba. then 2nd Dr ni pun trylah pecahkan, senang jer.Tau2 dah basah..hehehe...

Bila air tuban dah pecah barulah mula rasa sakit. Dalam 1 jam lepas air tuban pecah, rasa sakit dah mula menggila. Tapi bukaan belum besar lagi. Nurse inect kat peha ni, depa suruh tidor. Lepas inject tu, lelap lah sekejap, tapi sekejap jer. Then mulalah pertarungan.

Sakit dah mula rasa, ada sorang senior nurse india ni, dia baru jer lepas tengok sya,dia keluar sekajap. Masa tu sya dah rasa sakit sangat. Masuk nurse melayu, dia tengok sya dah sakit, dia pun terus sheck bawah..tehnnn.. Full..

Nurse ni dengan tenangnya suruh sya teran bila rasa sakit, meanwhile dia pasang besi untuk letak kaki kita. Bila dah siap letak palang tu, kaki sya pun diltakkan kat palang tu. Katil bawah pun dibuka. Dr masuk. Sya ingat lagi nama dr ni. Dr Arissa. Kecik jer Dr ni. Rendah. Bersalin kali ni Dr tak gunting, Dr nak suruh normal, tak yah gunting bawah. Sya pun meneran lah, Payah sungguh nak keluar. Skali dr suruh teran kuat2..sya pun sekuat tenaga teran lah..

Sekaliiiii..bedebus anak sya keluar..bukan sikit2..sekali keluar satu badan, terbang . Nasib Dr sempat sambut. Yer lah baby dah lah licin kan. Dr sambut anak sya betul2 atas riba dia..Nasib Dr ni cekap. Mengucap Dr. Siap Dr kata " Anak awak terbang lah." hehe..dalam sakit tu sempat Dr wat lawak

Sya ingatkan besar lah anak sya ni, sebab payah nak keluar, skali setakat 2.90kg jer. Yg besar kepala hehehe..tu sebab jenuh nak teran. Qimie selamat dilahirkan 4pm.

Dah abis bab bersalin, sya nak cerita bab yang mencemaskan

Genap seminggu umur qimie satu insiden yang hampir meragut nyawa dia berlaku. Masa tu tengahari, dalam 2pm. Sya baru sudah bagi Qimie minum air masak sebab cuaca panas & sya makan jamu, tu yang sya bagi dia air masak gak. Lepas tu sya buka bedung Qimie, sya letak dia atas tilam, sya masa tu kat ruang tamu. qimie kat atas tilam atas lantai, sya baring atas sofa. Skali sya pandang Qimie, dia mengiring kekanan, membelakangkan sya, sya tengok tangan dia terangkat2. Sya pubpusingkan dia, tup2 sya tengok air keluar dari mulut dia. Qimie hampir lemas. Cepat2 sya angkat qimie, sye tepuk belakang dia, air keluar dari mulut Qimie, Sya dah gabra. Masa tu hanya tinggal sya dgn bapak, bapak lak ada kat bi.lik atas. Sya tonggeng Qimie atas kaki sya, sambil tepuk belakang dia. Sya panggil nama Qimie

Yang sya sedih, bila tengok muka & mata Qimie. BIla sya panggil dia buka mata, then tuup semula. Lidah dah terkeluar. Sya call Ummi di kedai, minta balik rumah . Ummi kata ya..Then sya teruskan panggil & tepuk qimie. Dalam 5 minit ummi tak sampai jugak. Sya dah hampir histeria tengok anak. Sya call lagi ummi meraung dah masa tu. Minta ummi balik cepat. Rupanya nya lepas sya call yg pertama tu, ummi boleh sambung makan lunch, dia ingat tak de apa2. Bila sya call kali kedua, menjerit2, baru ummi bergags balik. Dalam 5 minit ummi sampai dgn adik sya. Terus amik Qimie dari sya, ummi & adik sya bergegas ke Klinik. Sya tinggal kat rumah menangis sorang2. Sya call Hb, dah tak leh cakap apa lagi. Sya cuma ckp, Qimie2,then menangis. Hb terus balik dari ofis kat Gombak ke klang. Tak tahu berapa laju Hb bawa, tak sampai 30min Hb sampai rumah. Sya suruh Hb ke Klinik

Hampir 2 jam Qimie kat klinik. Bila balik, sya terus ambil anak. Syukur Qimie selamat. Dr kata Qimie hampir lemas. Syukur masa tu sya tak tidor. Itu yang banyak kes, baby meninggal sebab lemas susu. Sejak dari itu Sya memang jaga bila lepas bagi Qimie susu or air. Sebab lepas kejadian tu, ada 3 kali juga qimie muntah susu lepas dia minum.



Ni pic Qimie masa masuk Hospital Pantai Klang Tahun 2008, sebab kena asma. Kiranya 2 kali dah Qimie masuk wad sebab asma. Qimie kena 1st attack masa umur 3 tahun. Puncanya dia berendam lama dalam air yg sejuk kat Jeram Toi, Jelebu. Balim dia kena attack. Dah nasib lah pulak dia sorang kena asma dalam keluarga. Qimie kiranya teruk jugak dulu kena attack. Syukur sekrang dah kurang. Sekarang kami masih mencari ubat yang mujarab untuk hilangkan asma Qimie. Moga 1 hari nanti, qimie sembuh dari Asma ni.

Aktiviti Ahad 2/8/09

Hari ahad kami tak kemana-mana. Sebab sabtu dah jalan-jalan, maka ahad hanya dok rumah jer.Bila dah kat rumah, apa lagi aktiviti sya, memasak jer lah.

Untuk breakfast, HB buat cekodok. Then kami keluar pergi beli lauk basah

Untuk Lunch sya masak Udang masak Lemak nyonya, sayur tumis dan ikan goreng.



Lepas dah siap untuk lunch, sya mulakan pulak projek buat cupcake untuk Qimie bawa ke sekolah isnin. Jika 1/8/09 sya buat marble kek, jadi kali ni sya buat coklat cake kukus lak. Jimat elektrik sikit, kalau tak mau En HB jegeh bijik mata tengok bil..heheh..




Disebabkan kukus dah siap tengek atas dapur, sya bancuh sekali adunan Apam Indon..ni sya dapat dari Myr. Sedap gak apam ni.


Jadi kesimpulannya, hari Ahad aktiviti sya hanya untuk menaikan berat badan jer lah..hehehe. Nasib tengah red flag. Minggu ni kena diet & workout semula. Kalau tak mau macam belon naik berat badan ni.

HAPPY BIRTHDAY QIMIE (1/8/09)

Sabtu 1/8/09, merupakan Birthday anak sya yang no.3, Qimie ke-6tahun. Tahun ni sya tak buat apa-apa majlis or makan2. Sya hanya buat cup-cake jer.

Memang sya letih & mengantuk sangat hari tu. Yer lah Sya mula buat cupcake tu pukul 12am sabtu tu. Siap letak cream pukul 6.30am. Then terus mandi sebab nak kerja. Mengantuk sesangat. Tapi demi anak kan, korbankan segala rehat.

Kami hanya tiup lilin kat rumah MIL sya jer. Sebabnya lepas tu kami terus keluar, bawa anakanak gi Mines. Tu yang adik sya call tanya tak buat makan2 ker, sebab pakcik sya dan adik2 sya semua pergi rumah ummi sya, lepak sana. Yhen pakcik sya tanya dgn adik sya, mana sya, tahun ni tak buat makan2 ker, kalau tak biasanya setiap birthday anak2 sya akan masak..hehehtahun ni untuk Qimie tak de lah masak2. Letih.

The Mines Shopping Complex

Petangnya kami terus ke Mines. Tak masuk Wonderland pun, hanya kat shopping compleks jer . Then untuk seronokkan birthday boy, kami naiklah bot, keliling tasik.





Ni sya bagi sekolah tadika Haqimie, untuk kawan-kawan dia. Tahun ni kan last dia sekolah tadika. Insyaallah tahun depan dah Tahun 1.


PaintBall


19 July lepas, company HB ada buat match Paint Ball. HB joint. Pagi2 lagi kami dah keluar untuk pergi tempat game ni. Kat kepong kalau tak silap. Lupa sebenarnya..maklumlah dah lama..

HB kalah..Tapi yang tak bestnya, habis baju kami semua kena color peluru tu. Kami yang diri kat luar pun kena, apakan lagi yang main. Tension betul. Balik rumah rendam & basuh baju anak-anak...abis bertompok2 macam kena klorok. Padahal hanya rendam dengan sabun jer. Yang mana part kena color tu semua turun warna. Bertompok-tompok.

Selangor Juara Liga Super


Layan jer lah yer..lambat nak update..bz sangat kebelakangan ni

Sya kan penyokong Selangor, jadi memang selalu lah pergi tengok match kat stadium.
Ni masa Selangor jadi Juara Liga. Bangga sehhh..yer lah pertama kali julang Piala Liga.

Lepas ni nak buru Juara Piala Malaysia. Nak rekod 4 piala tahun ni.

Selangor Boleh...hehehe

Friday, July 17, 2009

Rabu 15/07/09- Tayar Kereta Ku DiKempiskan Orang

Hari Rabu lepas, sya cuti kerana ada hal pukul 10am.
Jadi pagi-pagi selepas hantar anak pergi sekolah, sya terus pergi breakfast kat McDonald Kota kemuning.
Sebelum tu sya isi minyak dulu dan beli surat khabar..yerlah breakfast sorang-sorang mesti boring. Baik baca paper
Sya kat McDonal dalam 45minit..then perut rasa memulas lak..skali pergi tandas kotor.
Terus sya tak jadi masuk toilet kat McD0nald tu.
Sya terus drive ke Kesas, sebab sya nak pergi Shah Alam. Kat Highway tu ada petrol statsion dan tandas awam kan, jadi tuju ke situ lah..nak membuang hajat..hehe
Sya berhenti kat tandas sebelah shell..then settle..
Sya lepak dalam kereta dulu..dalam 9.15am baru lah sya pergi rumah orang yang sya janji tu
Sya kat situ sehari..dari pagi hingga petang
Then lepas keluar lunch, ada yang tegur,,tayar kereta sya kempis
Pelik jugak sya..rasanya pagi tadi check elok jer
Sya pun pergi lah pam dulu kat Esso..masa sya bukak penutup tiub tu untuk isi angin, sya perasan ada satu getah kecik disumbat dalam tiub tu..menyebabkan tak boleh pam. Sya pun korek dan tanggalkan getah tu, sebab sya pelik, kat tayar lain takde pun getah kecik tu.
Lepas dah boleh pam, sya pergi semula kerumah tu.
Malam balik rumah sya cerita pada HB sya..terperanjat Hb sya..dia kata itu orang aniya tu..
Taktik orang untuk aniaya pemandu perempuan. Mereka kempis kan tayar.
Perempuan kan cepat gabrah, jadi mereka harap, bila sya tengok tayar kempis, sya akan stop tepi jln. Mungkin masa tu mereka akan bertindak
Syukur sya perasan tayar tu kempis masa tengahari. Cuba masa balik malam baru sya perasan, tak tahu lah apa terjadi.
Sya rasa orang tu dah tengok sya dari McDonald lah , then mungkin dia follow sya ke Shell, agaknya masa sya masuk toilet tu dia buat kerja. Yerlah sya parking kat kawasan rehat..kiri kana kereta sya ada kereta lain parking.

Jadi lepas ni sya akan lebih berhati-hati, sebab sya selalu keluar pergi site, drive kesana-sini sendiri.

Monday, June 29, 2009

Hanya ALLAh Yang Tahu

Hanya ALLAH yang tahu mengapa semua ini terjadi pada kami.
Namun tidak sesekali pun kami rasa marah pada NYA..kerana memang hanya ALLAH yang maha mengetahui

Kami ditipu oleh A yang sya kenal dari sekolah menengah.
Kerana A kami menanggung beban hutang
Tapi tidak sesekali pun kami menyalah kan ALLAH atas semua ini
Kerana Hanya DIA yang lebih tahu

Kami berusaha menjejaki A itu.
Sya masih bernasib baik ada sahabat yang senggup bersusah payah.
Sahabat sya itu sanggup mengambil risiko dibenci oleh A demi untuk membantu sya
Maka seperti yang dirancangkan, sya ke JB bersama HB & 2 orang anak sya yg kecil
Kami ke tempat yang sahabat sya rancang untuk jumpa A
Kami sampai seperti yang dijanjikan
A sedang rancak menerangkan pada sahabat sya itu
HB sya pergi kemeja mereka
Sya ketoilet dahulu, kemudian sya join mereka
Muka A berubah, Suara A berubah
Serta merta A membuat panggilan telifon
Sya & Hb dah jangka A akan panggil kawan dia
Benar..tak lama adik A datang.Ambil beg laptop dari A,kononnya nak guna sebentar
Tak lama A pula keluar untuk jumpa adik dia kononnya untuk ambil beg tersebut
Hb sya dah keluar, tapi tak sempat tangkap A, kerana A dengan pantas lari keluar ikut pintu belakang,dan terus membonceng motor adik dia.
A lari..A cabut dari kami.

Kami kerumah A, namun wife A boleh kata itu bukan rumah A.
Padahal kami cam muka wife dia.
A dah ajar anak bini dia MENIPU
Kesian sya pada anak dan bini dia kerana dapat bapa dan suami PENIPU.
Kesian anak bini A kerana diberi makan hasil dari duit menipu orang

Sms sya pada A dibalas dengan kata-kata kesat,
A marah kami
Bukan ke sepatutnya kami yang marah
A salahkan kami kerana tak mahu faham masalah dia
Bukan kami ker yang patut salahkan A kerana dia kami ditimpa masalah
Masalah kami siapa pun nak faham.

A sms Hb sya pula, kata jika dia ada duit untuk pulangkan RM kami, dia nak bersemuka dengan HB sya
A nak bertumbuk dengan HB sya
A kata kaki dan tangan dia dah kuat..A kata dia bukan A yang dulu, yang lemah
Pelikkan dengan A, dia yang menipu duit kami, tapi yang diugutnya
Bukan sepatutnya kami yang marah ke.

Baiklah..kami tunggu masa dan ketikanya
Jika Allah mengizinkan berjumpalah kami dengan A
Jika memang Allah dah kata rezeki kami & anak-anak..dapatlah semula duit kami sebanyak RM6600 itu..

Ya Allah, sesungguhnya hanya kau yang maha mengetahui atas segala yang terjadi
Aku redha Ya ALLAh..
Aku terima Ya ALLAh
Kerana aku hanya makhluk mu yang kerdil
Aku tahu banyak dosa yang telah kulakukan
Jika ini balasan yang harus aku terima kerana dosa-dosa ku..aku terima Ya ALLAh
Hanya pintaku..Kau berilah balasan pada A yang menganiaya kami
Kau turunkanlah balasan pada A yang menyebabkan keluarga kami susah
Kau turunkanlah balasan pada A yang menyebabkan anak-anak kami yg menderita juga kerana perbuatan dia.
Ya ALLAH, kau murahkan lah rezeki ku
Ya ALLAH kau gantikan lah segala musibah ini dengan kenikmatan dan kebahagian kepada kami
Ya ALLAH kau berikanlah kekuatan iman kepada kami untuk menempuh dugaan ini

Ya ALLAH..SESUNGGUH KAU MAHA BERKUASA, KAU MAHA MENGETAHUI ATAS SEGALA YANG TERJADI..AKU REDHA YA ALLAH..TIDAK SEDIKIT PUN AKU MENGELUH, TIDAK SEDIKIT PUN AKU MENYALAHKAN KAU DAN TAKDIR..KERANA KAU YANG MAHA ESA..KAU YANG MAHA MENGETAHUI...

AMIN..

Hutang Tagged

Sya ada 2 hutang tagged..1 dari eynda & 1 lagi dari Roxy..nanti yer lepas sya siap tender 2hb sya buat..tapi 3hb sya nak keLumut lak ada treasure hunt & team building 3H2M..ermmm...
Sya cuba buat tagged lepas balik dari Lumut yer kawan2...

Friday, June 26, 2009

Member's of BabyAndKids Collections


Sya dah jadi follower dan member pada BabyAndKids Collections. Sebab kan sya suka shopping online.

Penipu Besar

Ni seorang kawan sekolah sya dulu..punyalah penipu besar. Kelmarin sya call hp dia tak jawab, pastu sya sms tanya duit sya kat dia RM6K yang dia janji nak bayar bulan jun ni..tup-tup bini dai sms on behalf dia, kata member sya ni masuk wad, Pastu RM tak dapat lagi sebab rumah yang dijual ada problem dengan buyer lak.

Sya tak puas hati, sya suruh member kat JB call dia. Member ni pun call lah si penipu tu. Elok jer dia jawab cakap ada jumpa client. Kan ke penipu besar.

Nanti sya letak link blog dia yer..tapi bukan sekarang sebab sya ada planning baik punya nak kenakan penipu ni

Dah settle sya akan update dan letak muka dan nama penipu ni sekali, Supaya jangan ada lagi yang kena tipu dengan dia. Dia ni buat MLM, jadi memang kerja dia nak cari prospek, pandai belit

Patutkahhhh

Sya dah tak tahan sungguh keja sini. Stress..tension..dah tak tahan jadi balaci Cha Ya Nun Aliff. Ada saja yang tak betul, ada saja yang salah. Ada ketua melayu pun BODOH, Lembik dah jadi macam LEMBU dicucuk hidung. Ikut saja cakap cha ya nun alif. Kita mengadu pada dia pun tak de respon dan tak guna. Sebaliknya kita kena juga ikut telunjuk Cha Ya Nun Alif.

Tapi macamana ni.Sya tak dapat kerja baru pun. Commitment banyak. Bukan senang nak cari kerja sekarang. Lagi-lagi line sya..construction dah lah slow.

Patutkah sya hantar saje surat resign. Nekad?

Tapi bagaimana dengan segala commitment bulanan sya. Mana nak cekau duit nanti. Aduiiii..pening sangat dan buntu otak sya ni.

Nak try pergi tekun minta loan untuk bizz..tapi bizz apa yang sya nak buat. :(..

Nak mulakan bizz online, tapi tak tahu apa yang nak jual.

Buntu lah..dah bosan dengan segala ni. Kerja dengan cha ya nun aliff, gaji bayar ciput, kederat kita abis dikerah semua. Apa yg tak kena buat, nama je QS, tapi semua kena buat. Mentanglah kita ni melayu, depa tak kasi assisstant. Kaum depa berlambak assistant. Kerja kerani pun kita kena buat.

Co pakai nama sya sebab nak kan taraf bumioutera, tapi habuk pun tak dapat. Janji ada projek, kita dapat %, projek dah banyak habis, habuk pun tak dapat. Nak guna nama kita pun cara mafia, suruh kita sign surat resign dari co sediada, pastu sign form daftar co baru yg guna nama kita. Tak sign form register co baru, nama kita dah dibuang dari co sediaada. Jadi nak tak nak sya kena gak bagi nama ni diguna.

Apa yang patut sya buat..buntu sesangat

Monday, June 22, 2009

AWARD DARI EYNDA




Yeh..yeh..dapat Award lagi..Sya ambil cepat-cepat sebab takut terlupa ..yer lah orang dah bagi kan..tak baik menolak..hehehe

Thanks Eynda..semoga persahabatan kekal selama-lama yer..bila lah nak terserempak lagi kan..hehe

Award Ni Sya Pass Pada Semua member blog dan follower sya..ambil yer..

Tuesday, June 16, 2009

AWARD DARI EYNDA & RL & SALMIE



Task 1:Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.


Task 2:Pass the award to 7 other blogs . Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.


Thanks Eynda kerana bagi Sya Award ni... Dan juga RL..Dan juga dari SALMIE (walaupun sya dah bagi salmie dulu, tp mungkin dia tak perasan, dia bagi sya semula....bermakna ramai2 sahabat2 yang ingat dan sayang kat sya..Thanks..:))..


Jadi Sya Bagi Award ni Pula Pada
POSH
VOGUE
BIM
MAIRA
ESES aka SALMIE
YUN
APIQ

Friday, June 5, 2009

African Marble Cake

Semalam sya buat cake marble. Resepi dari member net Honeyponey kat US..Sedap sangat.
Punyalah semangat nak buat cake ni sebab dah janji dengan ummi nak bagi masa makan
malam yg salwa belanja malam tadi.
Sya terus balik rumah dari ofis, tak amik anak2 dulu. Sampai rumah dalam 5.30pm, terus kan project buat cake ni. Senang buat- nya..
Cuma masa bakar tu dah letak temperature 170 c,35min..cucuk tepi dah masak..keluarkan lah, skali tengah tak masak lagi..terus bakar kali ni temperature sya letak 185c lagi 25min masak..baru masak tengah tu,nasib cake tak bantat.
Elok gebu cake tu, sedap lah pulak. Thanks Honey for the recipe


African Marble Cake

Bahan-bahan:
250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camca besar ovallate
1 camca teh baking powder( campur dalam tepung)
2 camca besar susu pekat
50 g air
175 g butter - dicairkan
coklat emulco - sya ketak strawbery & choc emulco

Cara-caranya:
1. Pukul ... semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi
double.
2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
3. Asingkan ke -3 adunan. Campurkan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
4. Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double) Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
5. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.


Cuba lah kawang-kawan..sedap dan lembut sungguh.

Wednesday, June 3, 2009

Tag From RL

Hari ni sya dapat TAG dari RL aka Lynnda..


1)"5" nama timangan- Nicknames
a. Yong - mak pak,adik2,makcik pakcik, kawan2 sekolah panggil ni..sebab teman anak pompuan
sulung..dah pak orang Ipoh..
b. Che Pah - ni nama kwn2 kat PUO ipoh panggil..yg mula2 panggil ex-boypren lah..hehehe..
c. SYa - ni nama bila dah keja dan dah ramai kawan maya
d. balqis - nama ni hanya kawan2 & bos kat ofis lama jer panggil
e. Sharifah - nama yg biasa kenalkan diri , member2 ofis, ipar duai,PIL, sedara Hb semua
panggil nama ni..

2) "5" sifat/tabiat buruk - Bad Habits
a. suka mkn
b. suka menangis
c. jeles gilerrr
d. baran gak dulu2, skrg dah cool skit
e. kuat mengomel..kalau sapa yg kenal sya mmg tahu lah mulut kepoh

3) "5" makanan kegemaran - Favourite Foods
a. sambal tumis udang
b. choc cake terutama SR nye
c. ice cream
d. coklat
e. apa2 yg HB & ummi masak..hehehe..sebab tu montel

4)"5" subjek pelajaran paling suka - Favourite Subjects
a. Structure..suka sangat sebab lecturer best
b. math..ni pun suka bila dah study..sebab lecturer best gak..tapi masa sekolah tak suka
c. english
d.sejarah
f. apa lagi ekk....

5)"5" benda wajib dlm purse - 5 items in my purse
a. Duit..
b. IC
c. CC
e. Kad insuran
f. Pic

6) "5" topik yang biasa di bual bersama pasangan/teman.... 5 Favourites Ramblings with mates
a. Pasal makanan
b. Diet
c. anak-anak
d. RM, RM, RM
e. Shopping

7) "5" MANGSA TAG..jeng2 ....sapa yg kena.... I have to TAG 5 people.....
a. BIM
b. Vogue
c. Maira
d. Eses
F. Yun

Tuesday, June 2, 2009

Award

Award from TTM & RL



Thanks TTM & RL for the award...


1-copy babge"2009 CUTE'S BLOGGER AWARD"untuk letakkan
diblog anda

2-Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini
kepada anda?

* terima dari TTM & RL
- Mula kenal dua orang biras yang dok kat negara kangaroo ni kat thread diet, bod bft, forum cari sampai ler ke blog.

3-Setiap blogger mesti menyatakan beberapa fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag).

1. Sya suka baking
2. Sya cuma tahu jahit baju kurung jer..nak belajar dgn ummi tapi M nyer tu lebih banyak dari
R..hehehe
3. Sya jahit sendri langsir rumah..ooppss...HB jahit sebenarnya..sya potong & kira jer...
4. Sya addicted online shopping sebenarnya..pantang ada RM kat Maybank..mulalah
jenguk blog orang untuk shopping
5. Sya tak reti merayau sendri..mesti nak keluar dgn HB.
6. Sya tak beli lauk sendiri..biasanya HB yang pilih lauk basah & kering..sya tolak trolley
saja..entahlah dari mula kahwin dah mcm ni..hehehe

4-Anda perlu memilih 6 award seterusnya dan menyatakan pada mereka diblog anda....

'The blogger Award Friendship goes to':

Aku tak check ler yg dlm list nih dah dpt ke blom...aku taruk jer...dah dpt tak yah amik lerr..

1.Posh
2.Bim
3. Maira
4. Kaseh
5. Eynda

Friday, May 22, 2009

Perasan Tak

Cuba tengok kat Marsya..ada perasan apa-apa tak



Tak perasan ke..ni pic dekat sikit..perasan tak..



Ni haaa....nampak kan...
Patutlah petang semalam tengok dia kusyuk jer kat H/bag sya
Rupanya dia pakai celak...
Bukan main lagi...agaknya dia selalu tengok kita pakai eye liner kat bawah & atas kelopak mata..


Kalau dah perempuan,perempuan jugak
Tu sebenarnya Marsya siap pakai lipstik..
Nasib tak dikoreknya lipstik tu..

Wednesday, May 20, 2009

Hangin betul

Hangin betul hari ni
nak tahu kenapa

Tengahari tadi bergegas sya balik rumah PIL
sebabnya pukul 1.20pm izzati call bagitau Danny tak nak pergi sekolah
menjerit sya kat danny
mana tak nya
hari ni exam, paper math lak tu
sya pun apa lagi, jadi F1 lah balik rumah PIL
seret dia bawa pergi sekolah
pastu ikut hantar dia sampai dalam kelas
nasib exam baru mula

Bertuah punya anak
Alasan tak nak pergi sekolah
pencil case tak bawa
yang geram nya
orang kat rumah tu semua tak boleh call sya ker
inform yg Danny tak nak pergi sekolah
mengamuk lah sya
abis semua kena marah
dengan Hb pun kena marah dengan sya
padan muka dia
sape suruh Parents dia tak call sya

Lepas geram kat sini lah

BEAUTY AWARD

Beauty Award



Dapat award ni dari POSH..Thanks POSH..bikin wa jadi perasan CANTIK..hahahaha

Syarat nak terima syarat ni:
1.pastikan jantina anda perempuan - Tulin nyah..dari lahir memang Burg_r..bukan sos_j..hehehe

2.copy award n paste kat blog anda - Dah tepek pun..

3.nyatakan 7 sebab kenapa anda bangga jadi perempuan - ok nak perasan cantik jap yer

7 sebab kenapa saya bangga menjadi perempuan/wanita

1. Kerana sya boleh bergaya dengan baju yang pelbagai fesyen..orang lelaki mana ada banyak fesyen hanya tu jer..rugi2...
2. Kerana sya pernah jadi rebutan orang lelaki..hehehe..namun hanya HB ku yang bertuah dapat merebut hati ini..cewahhh..
3. Bila berjalan jer mesti orang pandang..yang perempuan pandang dengan jeles, yang lelaki pandang jeles sebab kenapalah bukan mereka yang dapat sya..hahaha
4.Masa mula-mula masuk kerja ramai member lelaki nak tolong ajarkan.. :)
5.Hubby jaga sya betul-betul sebab takut kena rembat dgn orang lain
6.Cepat kahwin..yer lah umur 22thn dah kawin..rugi oo sapa kawin lambat
7.Hubby sayang sya selalu..kerana hingga kini sya tetap jaga ketrampilan..yelah nak maintain BEAUTIFUL

4.pass award ni kat girlfriend aku yg cun melecun ni:-

1)RL
2)Bim
3)Maira
4)Yun
5)Kaseh

Ini jer kot..sebab yang lain dah kena quote

Monday, May 18, 2009

Terima Kasih Cikgu


Sya nak cerita sikit kenangan masa sekolah sya
Sya rasa tak banyak yang indah
Sebab sya ni tak bijak sangat masa sekolah rendah. Malas yang lebih

Sya masa sekolah rendah memang budak nakal.
Sya pernah melawan cikgu sya. Masa tu sya pun tak tahu kenapa sya benci sangat denga cikgu Ashikin tu..Sya tiap0tiap hari tak buat homework dia , sya melawan dia.
Hingga satu hari sya kena panggil dengan Cikgu Besar..Sya masik ingat lagi nama cikgu tu..Cikgu Nasir
SYa ni jenis tak reti takut..pergi selamba jer jumpa Cikgu besar tu
Tapi sya benar-benar selute cikgu Nasir tu
Dia tak marahkan Sya
Sebaliknya dia cakap dengan sya secara lembut
Kami lebih banyak berbual.
Cikgu nasir tanya tengtang background sya
Kami berbual-bual
Dalam bualan tu Cikgu Nasir selitkan nasihat buat Sya
Kendur juga sya
Dari hari tu sya dah tak melawan cikgu lagi

Lagi seorang cikgu yang sya ingat sampai sekarang ialah CIkgu Latif
Cikgu ni memang best & sempoi
Dari sya Darjah 1 dia suka mengusik sya
Cikgu Latif ni jugak lah yang cadangkan pada pihak sekolah untuk lantik sya jadi pengawas
Pada mulanya mana2 cikgu yang tak suka sya, tak setuju
Tapi cikgu Latif ada missi dia tersendiri
Kata cikgu latif, tujuan dia lantik sya jadi pengawas ialah supaya sya berubah
Berubah jadi pelajar yang baik..tak melawan cikgu & buat homework
Sebabnya ialah kerana.....

Cikgu Latif nampak potensi sya..Sya tak pernah turun kelas, sya dari darjah 1 hingga 6 duduk kat kelas no.1, Sya aktif sukan, segala jenis sukan sya masuk..lumba lari, netball, handball
semua sya masuk
Sya tahu ni pun setelah nak habis darjah 6, cikgu latif beritahu
Memang hakikatnya Cikgu Latif berjaya
Sya dah jadi budak baik sikit..hehehe..tak nakal macam dulu..gaduh & bantai budak lelaki..melawan cikgu..
Bila kenang-kenang semula, Ganaz jugak ni dulu
Nasib dah naik sekolah menengah sya jadi baik, berjaya melanjut pelajar hingga kerja yang bagus sekarang

Dikesempatan ni Sya nak ucapkan Terima Kasih Pada
CIKGU NASIR, GURU BESAR SEKOLAH KEB.PASIR GUDANG 1
DAN
CIKGU LATTIF, dulu juga mengajar di SKPG1

Dan pada semua cikgu-cikgu yang pernah mengajar sya di
SEK.Keb Pasir Gudang 1, Sek. Men. Pasir Gudang 1.


Hadiah Hari Guru


Hari ni dan esok anak-anak ada sambutan Hari Guru di Sekolah Kebangsaan & sekolah agama
Jadi mereka request nak bagi hadiah pada cikgu mereka
Malam selepas solat maghrib kami keluar pergi cari hadiah untuk bagi cikga Izzati & Danny

Ini lah hadiah yang dibeli..Izzati nak 8 hadiah & Danny 6 untuk bagi cikgu mereka

Dah beli tugas Ummi & abah lah kena balutkan hadiah tu semua.
Nak buat camne kan..layan jer lah

Yang pastinya anak-anak sekarang ingat Hari Guru,
Sya terus terang sya katakan sya hanya ingat tarikh hari guru bila sya melahirkan Danny..hehehe
Itu pun bila ada yang kata tarikh lahir Danny sama dengan Hari Guru..
Baru lah sya ingat..hahaha
Terukkan sya..mana taknya..
Dulu setiap kali ada sambutan hari guru mesti sya ponteng sekolah
Lepas tu sya tak pernah bagi hadiah pada cikgu sya
Lagi satu dulu mana ada sambutan besar-besaran macam ni.
Seingat sya masa sekolah menengah baru ada sambutan hari guru

Walau apa pun syukur sekarang anak-anak dah pandai hargai cikgu mereka walaupun ummi & abah yang kena keluar RM untuk belikan hadiah itu semua

Ummi Yun Bagi Baju Baru




Adik sya, baru balik dari Jogja U tempat dia study bawa
Dia belikan anak-anak saudara baju.
Lelaki dapat T-shirt, yang perempuan dapat baju gaun ni.
Cantik juga buat dari kain batik.
Potongan baju tu cantik
Marsya tak sabar-sabar nak pakai juga semalam, walaupun sya cakap pakai bila nak jalan.
Layan jer lah yer picca anak darezz kecik ni melaram

Ahad (17/5/09)


Hari ahad semalam merupakanHome Sweet Home.
Sya duduk rumah jer. ada jemputan kenduri pun sya tak pergi.
Salah satu sebabnya sebab semalam (sabtu) sya masak2 untuk celebrate birthday Danny.
Jadi hari ni penat sikit. Hari ni hari mengemas.
Nasib ada anak-anak..Izzati mengemas rumah siap menyapu & mop lantai.
Danny pun kena kerah tenaga tolong kakak dia mengemas.
Kemudian kena jemur baju

Sya pulak mengemas dapur dan memasak
Lunch kami makan soto baki semalam
Lepas makan sya mulakan project buat donut
Qimie yang nak sangat makan donut ni
Jadi tak nak hampakan permintaan anak2 lah katakan, jadi sya punlah donut
Satu adunan dapat banyak gak lah, sebab sya guna acuan kecik.
Ni sya buat 35 biji donut, baki doh tu sya buat kan Pizza
Sya masak inti pizza..sya main campak jer bahan nya.
sya tumis daging ayam dangan daum bawang dengan olive oil..
pastu sya letak spageti sos, sya campur kan dengan rempah kari ayam
dah garing sikit sya letak italian herb dan perasa..siap
Hubby yang buat kan pizza tu..
Hubby letak dalam dulang tu pastu dia letak inti..sebab yang ada kat rumah hanya cheesedale, jadi itu jer lah yang sya letak kat pizza
Hubby terlebih rajin siap letak cheese kat tepi konon nak buat pizza stuff crust lah tu..
bakar dalam 30minit dengan suhu 180 c..

Donut tu nampak macam banyak..sekali adap jer habis..adalah simpan 2 ketul untuk Marsya sebab dia tido..
simpan dalam peti ais.pagi tadi sya makan separuh donut tu..walaweii..lembut lagi lah..betullah resepi tu kata tetap lembut walaupun simpan dalam peti ais.

Dah makan donut, makan pizza lak..semua makan petang tu..licin semua..heheheh
Lari lagi diet minggu ni..mana tak berat sya dah naik semula ni, asik masak & makan jer.
Abis tu anak-anak tengah ada seleran nak makan, buat kan jer lah ikut selera meraka..

Birthday Danny (16/5/09)


Happy Birthday Danny
16/5/09 merupakan birthday Danny yang ke-9 tahun.
Tak belikan hadiah lagi. Sya hanya masak soto dan buat kek saje untuk dia.
Picca nanti sya letaklah sebab camera tak bawa.
Tak buat party apa2 pun, cuma ajak Ummi sya & adik2 datang rumah malam tu.