Friday, June 26, 2009

Penipu Besar

Ni seorang kawan sekolah sya dulu..punyalah penipu besar. Kelmarin sya call hp dia tak jawab, pastu sya sms tanya duit sya kat dia RM6K yang dia janji nak bayar bulan jun ni..tup-tup bini dai sms on behalf dia, kata member sya ni masuk wad, Pastu RM tak dapat lagi sebab rumah yang dijual ada problem dengan buyer lak.

Sya tak puas hati, sya suruh member kat JB call dia. Member ni pun call lah si penipu tu. Elok jer dia jawab cakap ada jumpa client. Kan ke penipu besar.

Nanti sya letak link blog dia yer..tapi bukan sekarang sebab sya ada planning baik punya nak kenakan penipu ni

Dah settle sya akan update dan letak muka dan nama penipu ni sekali, Supaya jangan ada lagi yang kena tipu dengan dia. Dia ni buat MLM, jadi memang kerja dia nak cari prospek, pandai belit

10 comments:

Ibuhani said...

La...nape bg pinjam byk sgt...org kan mcm2 ragam...byk berdoa ye...minta dia lembutkan hati pulangkan duit tu...insyallah

uMMisYa said...

Terima kasih kak..insyaallah sya memang sentiasa ber-doa moga dia pulangkan semula RM kami tu.

POSH76 said...

manyak nyer duit ko sha....nak pinjam bley...hehe...

eynda said...

RM6K??!! Banyak tuuuu.....moga terbuka hati kawan sya tu nak bayar balik....tapi kalau betul dia penipu memang dia bertemu buku dgn ruas la...haaa...main2 dgn sya....hehe...

ME said...

.. ada hikmah di sebalik apa yg terjadi. Next time kena jaga2.

uMMisYa said...

Posh..bukan duit aku..duit laki aku..hehe..mana ada byk..tu jer..tu pun dah kat tangan arang..:(

uMMisYa said...

Eynda..itulah kawan sekolah tau...tak sangka dia jadi penipu macam ni..siap dia block sya dari masuk FB dia..sebab sya penag tulis kat wall FB dia pasal minta duit kami.No HP pun dia tukar tak bagi sya, nasiblah ada kawan2 sekolah sya yang lain tolong bagi ni baru dia..sampai 3 no dia pakai tau..semua sya call dia tak nak jawab

uMMisYa said...

Thanks ME..insyaallah kami akan lebih berhati-hati.

Cikgu Ibrahim said...

Sekali Jalan Kena, Dua Kali Jalan Tahu. Kita perlu jadikan ini satu pengalaman. Saya ramai kawan-kawan yang buat MLM dan pujuk kononnya boleh kaya sampai ribu-ribu ringgit. Saya tanya mereka balik, kalau dah kaya, kenapa sibuk cari orang lain.

Hutang pula memang ramai yang nak pinjam bila kita senang sikit. Tapi biar orang marah kerana kita bagi pinjam, jangan kita marah hari-hari kerana orang tak bayar hutang.

Kata Jebat, buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.

uMMisYa said...

Terima kasih cikgu ibrahim..memang ini semua menjadi pengajaran pada saya.
Benar bila kita menuntut hak kita, kita yang dimarah.Kita yang dibambu dengan kata-kata kesat.Kita dipersalahkan kerana tidak memahami masalah mereka.Tapi bagaimana dengan masalah kita, siapa pula nak tolong memahami.
Saya dan suami dah benar-benar serik dengan kawan begini