Friday, December 31, 2010

SELAMAT TAHUN BARU 2011

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2011

SEMOGA TAHUN BARU 2011 LEBIH BAIK DARI TAHUN 2010
SEMOGA SEGALA IMPIAN 2010 TELAH TERCAPAI
JIKA TIDAK,TERUSKAN CUBA MENCAPAI PADA TAHUN 2011
JANGAN PUTUS ASA,,TERUSKAN BERUSAHA
INSYAALLAH 


P/S: maaf lama tak update blog,sebab sibuk sikit bulan 12 ni. insyaallah akan cuba lebih kerap meng-update tahun 2011. :))

Monday, November 29, 2010

Lagi Peristiwa DiBulan November


Alhamdulillah..
Hari ini lagi satu berita gembira
Adik sya dah selamat melahirkan 12.10 tadi

hehehe...Sebelum ni sya ada bagitau dia
baby dia ni samada keluar sama tarikh dgn birthday sya atau pun sama tarikh dgn anniversary 
skali betul
hehehe
masin mulut mak sedara dia ni

Ok lah nak keluar pergi lawat baby baru kat Hospital Bersalin Razif,Klang

Peristiwa DiBulan November

Bulan November ni Sya celebrate 2 Tarikh yg bermakna

Pertama 13hb November Sha menyambut Hari Kelahiran Yang ke-35tahun
Tiada apa2 yang istimewa sbb secara kebetulan ada jemputan makan kat rumah Eynda
Jadi tak masak lah apa2 hari tu..hehe

balik dari situ HB belikan kek dan potong kek kat rumah je la
Hb ada beri Sya hadiah sebentuk cincin

Hari ni 29 November merupakan Ulangtahun Perkahwinan kami yang ke 13 tahun
Syukur kepada Allah kerana panjang kan umur dan jodoh kami
Sepanjang 13 tahun ni bermacam dugaan yang kami tempoh
Suka Duka..Tawa Tangis..Pahit Manis..
Namun semua itu kami jadikan cabaran untuk kami sama2 menempuh kehidupan rumahtangga ini

Disebabkan anniversary tahun ni hari Isnin,Hb kerja
Jadi semalam kami lunch date berdua kat Renaissance Hotel,KL je
dapat lah kami habis satu hari berdua sahaja tanpa anak2
Anak2 pos rumah mak sya..hehe

Buat suami tercinta, Terima Kasih Atas segala kasih sayang & pengorbanan yang diberikan selama ini
Buat anak-anak tersayang,kalian lah harta  dan penyeri hidup Kami.

Tuesday, November 9, 2010

Terima kasih Pada Yang Memahami

Terima Kasih Diucapkan Pada  Rakan dan Keluarga
Yang memahami dan memberi komen di FB
mengenai post sya yang lepas pasal Marsya
Dan terima kasih juga pada sahabat yg beri komen di blog
Insyaallah sya cuba sedaya upaya untuk tidak ambil hati atas segala kata2 orang tentang anak sya
Namun kita ni manusia biasa yang ada perasaan
Ada masa nya perasaan ni terlepas gak..tak dapat bendung
Biar apa orang nak kata
Kami akan didik semua anak-anak kami untuk jadi Insan yang berguna,beriman & berjaya dunia dan akhirat


 ·  · View Original Post · Share · Delete

    • Syarifah Salwa Syed Mustaffa Ala yong biarlah apa org nk ckp..Nobody's perfect..Wa ni dr kecik smpi skrg org still lg tegur kekurangan yg ada kt wa ni..So bila benda tu ada@kena kt ank2 wa org duk ckp lg lah..Never ending story..Kita tk minta benda tu sumer tp Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita.
      3 hours ago · 

    • Nahar Nizar apa ada pada warna. paman lagi, dua warna. warna di tangan gelap, warna di peha cerah. jgn amek kesah
      3 hours ago · 

    • Ummie Nizar 
      betul apa yg wa kata kan tu,rupa paras pemberian tuhan,,segala gala telah di tetap kan,,,ummi ni pun dulu org kata gak,anak2 cerah,ummi gelap,bila ummi kata kan komer ni anak ummi org tak berapa nak percaya,,lagi lagi yong,ngan mata sepet nya mcm anak cina,,sampai kan cina pun kata ummi amek anak angkat cina,mengung nya cina,,syaffiq tu dulu orang ingat ummi amek anak bosnia(bukan bohsia ya)terboyut boyut bawa anak dlm perut,,bila dah beranak orang tak kata anak kita,anak cina lah,anak bosnia lah,anak jepun lah,anak arab lah,paman ummi setuju apa yg paman kata kan itu.nasib baik dua warna,bukan dua alam,,,,hahaha,,,,,

      3 hours ago · 

    • Siti Hadijah Kusin 
      Biar gelap kulit jangan gelap hati... setiap kekurangan ada kelebihan.. saya ada tiga org anak... yang kecil tu memang dia gelap tapi dialah yang selalu buat kami tersenyum dengan lawak jenakanya... setiap anak tu ada kelebihannya... dulu org menghina kami.. pandaikah kami mendidik anak...sedangkan ayah hanya seorang pemandu lori... Alhamdulillah syukur pada Allah 2 orang anak kami dah masuk U. Kadang penghinaan itu adalah kekuatan bagi kita.. kita jangan lemah kita kena kuat.. Biar apa orang nak kata.. yang penting diri kita.. memang sedih.. tapi Allah itu maha adil lagi bijaksana.. Kuatkan semangat ya...

      2 hours ago · 

    • Cik Su Ana elehh....comeeiii per.....aper ler diaorg niee...ko ckp jer..tu ikut sebelah ayah dia....ko tgk...ader x yg berani tegur ayah marsya...heee...lex yong...anak2 aku suma x brapa nk cerah cam aku...(aku cerah sgt ker..hee) ....asal sihat n sempurna....alhamdulillah..syukur...
      about an hour ago · 





Monday, November 8, 2010

Jangan Lah Terlalu Menghina

Sya rasa geram sungguh

Dalam keempat-empat anak sya

Marsya lah yang paling gelap kulit nya

Memang sya akui

Ramai yang akan membandingkan dia dengan kakak & abang2 dia

Tapi kalau orang luar atau rakan yang jarag jumpa Marsya tegur dia gitu

Sya tak kisah

Ni yang jadi sya sentap

Bila orang yang dari kecik dah jumpa Marsya

Dan memang dah tau yang kulit Marsya tak secerah yang lain

masih nak tegur warna kulit dia

Setiap kali jumpa, tengok gambar or nampak Marsya

Mesti nak cakap kenapa Marsya gelap

Sentap lah jugak..kalau asik itu je yang diperkatakan

Oleh orang yang memang dah tau & dah tengok marsya dari kecik

Macam lah tak pernah tengok marsya sebelum ni

Sya syukur Marsya masih cukup sifat walaupun kulit dia tak cerah

Sya syukur Marsya darah daging sya

Marysa zuriat sya dan suami

Setiap anak tak kan sama

Pasti ada kelebihan dan kekurangan setiap seorang

Jangan lah terlalu membanding-banding kan 

kerana belum tentu kita yang ni bagus dan sempurna



Tuesday, November 2, 2010

Kasih Seekor Kucing

Sya nak cerita pasal kucing adik sya
Nama kucing tu KATIK..
sebab apa nama dia gitu..hehe..sebab kucing tu badan dia pendek & rendah

Kucing ni actually adik sya yang perempuan jumpa kat Ampang
Dia pi hangkut bawak balik Klang
Kat rumah mak sya, Katik ni jadi teman tidor adik sya APIQ
Tiap-tiap malam Katik tido dgn apiq
Katik akan tunggu Apiq balik kelas tiap-tiap malam untuk makan

Tapi hari jumaat lepas Apiq tak balik rumah 
Sebab UNITAR ada konvo, apiq ada main gamelan & ada lagi hal yang dia kena buat
Ummi sya kata, dari jumaat malam Katik dok dalam bilik tunggu Apiq sampai hari sabtu
Katik tak turun2 ke dapur makan & minum
Mak sya perasan sabtu siang Katik masih kat atas, mak sya bawa katik turun
Dari jumaat, sabtu, ahad & isnin katik tak nak makan
Dia merajuk sebab Apiq tak balik
Masa sya pergi rumah mak sya petang semalam katik duduk kat tingkap dalam bilik air
Sya pujuk dia makan & turun dari tingkap tu..katik hanya pandang sya & ngiau lemah je

Apiq balik rumah malam semalam(isnin malam)
Katik terus terpa Apiq
Bising katik mengiau..ikut kaki apiq
Apiq angkat Katik & cuba bagi makan
Tapi katik tak nak makan
Apiq bawa naik bilik tido sama2
Malam tadi dalam 11pm sya pergi rumah mak sya kerana ada hal
masa sya naik bilik atas, sya tengok katik duduk depan pintu kat tangga atas
Sya tegur Katik..sya ckp dgn Katik
"Kenapa ko duduk sini,,pergi lah tido atas katil"
Katik ngiau & ikut kaki sya
Tapi sya boleh tak terlintas nak angkat dia naik katil
Sya terus balik
Pagi ni sya dapat panggilan dari bapak sya dlm 5am yang Katik dah mati
Sedihnya
kata bapak sya dalam 4 am bapak sya nak pergi toilet kat dapur
dia tengok katik dok diam kat dapur
bapak bagi katik makanan..tapi Katik x makan
Bapak sya jengah sekali lagi dapur jam 4.30am..Katik dah mati
huhuhu..sedihnya 
katik ni memang manja sangat
suka tidor atas riba orang

Apiq bersama Katik dalam kenangan

Betapa kuat ye ikatan kasih sayang Katik dengan Apiq
Siapa kata binatang tak de perasaan
Binatanag pun reti merajuk
Binatang pun reti rindu
Sedih nya bila kenangkan Katik

Kesian Syaffiq..
Ni luahan Apiq kat wall FB dia

Katik....!!:'(
kenapa xnak mkn...sampai hati katik tinggalkan apiq...sobsob:(
3 hari je x balek umah...bukan lama pon sayang...malam nie saper nak teman tido??semalam pon kejap jer tido...apiq tersedar kol 2 lebeyh katik xdek...apiq carik kat bawah katil...katik xdek...sampai ati katik tinggalkan apiq....sobsob:'( "


Saturday, October 30, 2010

Cerita Yang Tak Sedap Untuk Dikongsi

 Jangan salah sangka bila ada yang baca posting sya "Mengapa..Mengapa"
Ia tidak ada kena mengena dengan diri Sya 
Sebenarnya sya menulis berdasarkan pemerhatian
Memerhati orang disekeliling sya

Ada cerita yang sya nak kongsikan sebenarnya
Cerita yang sebenarnya tak sedap untuk dikongsi
Tapi hanya untuk direnung dan difikirkan

Kisah ini mengenai seorang kenalan sya
Biarlah sya gelar dia K

Sya mengenali K hampir lapan tahun
Kami tak rapat..hanya kenal gitu-gitu sahaja
Sebelum ini sya & suami selalu mengangumi K & suami L
Mereka yang kami kenal dahulu hanya satu keluarga yang sederhana
Mereka hanya mempunyai sebuah motor & sebuah kereta nasional sahaja
L baru sahaja set-up bizz
K hanya surirumah
Dahulu sebelum mempunyai bizz sendiri pasangan ini hanyalah pekerja kilang elektronik
Yanga mana masing-masing bekerja ikut shift
Tinggal mennyewa di satu  kawasan kg
Namun nasib mereka berubah apabila abang kepada L mengeluarkan modal untuk L memulakan perniagaan
Makin lama perniagaan L maju
Dari hanya syarikat Enterprise..kini sudah Sdn Bhd
Dari hanya mula Satu kini sudah ada 4 lagi syarikat
Bangga kan bila lihat orang melayu berjaya
Dari kereta nasional kita sudah ada 2 kereta mewah

Namun itu dengan semua yang ada telah merubah segalanya
Sya tak sangka perbualan sya dengan K telah merungkai segala rahsia yang dipendam selama ini
Rupanya sudah hampir 3 tahun K menderita
L main kayu 3
L sudah ada kekasih lain
L mengakui sendiri dengan K
K sudah beikhtiar..pergi pejabat agama
Ada sessi kaunseling
L berubah ..namun hanya seketika
L tak sanggup meninggalkan kekasihnya yang mana dahulu sanggup meninggalkan suami & anak2 demi kerana L
Kerana itu L rasa bertanggungjawb terhadap kekasihnya
Namun L tidak tahu sebenarnya dalam masa bercinta dengan L,kekasihnya ada kekasih lain
Ini semua diakui oleh perempuan itu kepada K
Apalah perasaan K bila dihubungi sendiri oleh perempuan tersebut
Apabila telah bercinta segala kata kekasih diikuti L
Jika dulu K menggunakan credit card..kini tidak lagi
Alasan yang diberi oleh perempuan itu pada K..diulangi sekali lagi ye perempuan tu dengan berani call K dan memberitahu dia yang menyuruh L potong C.card K kerana K berbelanja ikut suka dan menyusahkan L utk bayar
Itu dikatakan sendiri oleh perempuan tersebut pada K

Jika dulu K guna postpaid..kini dia guna prepaid
Alasan perempuan tu K call ramai orang kesian L nak mebayar
Betapa berani perempuan sekarang ye

K tidak diam kan diri sahaja
K berjumpa Lawyer
Atas nasihat Lawyer K buat perjanjian untuk berpoligami
Namun tidak dipersetujui L

Entah lah
banyak lagi yang diluahkan sebenarnya
Tapi tak termampu lagi sya nak tulis disini
Kerana kasihan mengenang nasib Wanita & Isteri
Masa susah Isteri yang berada disisi
Isterilah yang menjadi penyokong suami
Isterilah yang memberi semangat
Isterilah yang membantu suami
Namun apabilla sudah senang & kaya
Mengapa perempuan lain yang berada disisi
Mengapa perempuan lain yang dibawa kehulu-hilir
Isteri & anak-anak dibiarkan urus hal sendiri
Memang benar K diberi kereta mewah..cukup makan pakai
Namun bagaimana dengan kasih sayang & tanggungjawab

Ooo lelaki.ooo suami..
Entah lah..inilah asam garam kehidupan

Mengapa..Mengapa


Mengapa begitu susah untuk menyatakan

Mengapa begitu susah untuk meluahkan

Mengapa begitu susah untuk mempamerkan

Mengapa begitu susah

Jika semua itu semua untuk menyatakan, meluahkan, mempamerkan Cinta & sayang pada pasangan

Sepatutnya semakin lama ikatan perkahwinan itu, maka semakin teballah rasa cinta dan sayang

Tapi sebaliknya berlaku

Jika dulu masa bercinta ungkapan sayang dan cinta menjadi mainan dibibir

Jika diawal perkahwinan..belaian..pegang tangan & peluk isteri menjadi perkara wajib

Namun mengapa bila dah lama kahwin semua nya jadi hambar

Semua yang dahulu jadi rutin kini sudah jarang dan hampir tidak lagi dilakukan

Mengapa 

Adakah kerana bosan

Bolehkan dalam ikatan perkahwinan timbul rasa bosan

Entahlah..kerana bagi seorang isteri ikatan perkahwinan itu terlalu berharga

Tidak mungkin ada galang gantinya

Tuesday, October 26, 2010

Aduiiii..pening kepala..


"Aduiii..pening kepala kita wooo...susahnya nak jawab periksa ni"

hehehe...itulah ayat dari mulut Qimie bila balik dari sekolah agama tengahari tadi
siap minta tampal koyok kat kepala lagi..

itu lah Qimie, bila disuruh baca buku
dia pakat menangis
buat tak tau
haaa..tau pun pening kepala nak jawab soalan periksa

So bila dia balik dari sekolah kebangsaan petang tadi saya tanya dia
boleh jawab ke periksa tadi
sengih je dia
senang jawabnya..

yelah tu..
memanjang senang jawapan dia
bila dapat report kad..amik ko semua merah

hehehe..qimie ooo qimie..


Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010

20.10.2010

Cantikkan nombor ni
Kalau bersalin tarikh ni pun cantik
Kahwin tarikh ni pun cantik gak

Nak bersalin tarikh ni dah terlambat lah kot..hehehe
Sebab nak kena mengandung dari awla tahun lagi

Nak kahwin tarikh ni lagi lah tak mungkin
sebab dah selamat 13 tahun kahwin..hehehe

Oooo..nasib ingat
Hari ni ada acara yang boleh diraikan

Iaitu Hari Lahir Ibu Mertua sya
So pagi-pagi lagi sya dah ingat kan HB
Sebab HB sya ni semua birthday Mak, Arwah Abah & adik beradik dia x ingat
Nasib lah ada Isteri yang suka ingat segala macam tarikh
Syukur lak tarikh lahir Sya & anak2 HB ingat
Dan tak lupa Tarikh Anniversary kami


Monday, October 18, 2010

Mari Dekat, Mari Dekat

Mari dekat...mari dekat
Teringat iklan Sheila Rusli nak promote mayonis

Meh sini sya pun nak promote gak
Ni ha

Dugro Rasa Strawberry

Biasa kita jumpa susu rasa coklat, madu, vanilla & asli
Kali ni ada rasa strawberry




Warna susu nya sebelum bancuh tetap putih
tapi bila bancuh susu tu jadi warna pink..strawberry
dah macam susu yang beli dalam botol or kotak tu je
Bau strawberry punya lah sedap
wangi je
Sya siap ratah susu ni
hehehe
satu scoop masuk botol susu
satu scoop masuk mulut sya
hahaha
Sya ni memang suka ratah susu tepung tau
satu tabiat dari kecik yang tak dapat buang
tapi susu baby bawah 1 tahun sya tak suka ratah
sebab tak sedap
:))

Tuan empunya susu ni tak tau Ummi dia dok ratah susu dia
Siap dia kena marah dgn ummi dia sebab ratah susu
padahal ummi dia pun tergoda dengan kewangian & kesedapan susu tu
hehehe

Tapi susu tu limited addition lah
nak kena hantar feedback kat dumex lah
suruh depa continue keluarkan susu ni

Monday, October 11, 2010

Maid..ooo...maid

Ni nak cerita sikit
Sesiapa yang pernah ada maid mungkin pernah alami masalah ni

Cerita nya macam ni
Jiran belakang rumah sya ni ada maid baru
maid lama dia dah balik masa dekat raya hari tu
jadi lepas raya dia dapat lah maid baru
ok lah tu dapat maid baru
senang dia nak keja

so suatu pagi tu sya macam biasa lah nak sidai kain
skali tiba-tiba terdengar suatu suara memanggil
"kakak..kakak"
sya pun toleh lah
rupanya maid jiran belakang dah ada kat tepi pagar belakang rumah sya
terpeanjat lah jugak
sebabnya maid dia yang lepas2 tak pernah lak datang tepi pagar rumah sya
agaknya dia ingat sya ni pun maid cam dia kot..hahaha
sebabnya sya dgn pakai kain batik & t-shirt je..maklumlah nak buat kerja rumah
sya pun menyahut lah
skali korang nak tau apa jadi
rupanya maid yang baru 3 hari kerja tu dok mengadu domba kat sya
yang dia penat kerja lah
banyak kerja lah
majikan marah lah
majikan itu lah..majikan ini lah
alamak...sya tak selesa lah mcm ni
sebab jiran kita..kita tahulah dia mcmane
maid ni baru duduk 3 hari dah pandai datang tepi pagar rumah kita mengadu-dumba
sya sidai baju cepat2 pastu sya cakap dengan dia, sabar lah..nak cari rezeki kena banyak bersabar
masa sya nak masuk rumah boleh lah maid tu pesan jangan sampaikan pada tuan dia ye

so 2 hari lepas tu sya pergi beraya kerumah jiran tu
sya pun ceritalah maid dia datang kat tepi pagar sya, mengadu macam2
skali jiran sya cakap, bukan sya je dia mangadu
pada jiran2 sebelah rumah dia & jiran hujung simpang pun dia pi mengadu
ishhh,,,teruknya perangai maid ni..mulut jahat

sya pernah jugak alami macam ni dulu masa duduk skali dengan parents sya
maid kami boleh dok mengadu dengan kawan dia kat phone 
kata kami tak kasi dia makan
padahal masa datang berat 50kg..tak sampai 6 bulan kerja berat naik dekat 70kg
itu dia kata tak kasi makan
dah lah anak-anak sya tak kasi dia jaga,hantar nursery
dia setakat kemas rumah,membasuh & melipat & iron baju je
masak pun kami masak sendiri
lauk biasa boleh tahan seminggu
sejak dia ada 3 hari dah abis
tu camne dia kata tak kasi makan
tau-tau suatu pagi dia lari


kadang-kadang sya rasa maid ni tak sedar diuntung
apa mereka ingat murah ke kita bawak mereka datang sini
jiran sya kata dia kena RM8K pastu gaji RM500 sebulan
kerja dengan kita orang melayu banyak songgeh
cuba tengok yang kerja dengan Cina 
kena macam2
kereta kalau ada 5 biji..kelima-lima kena basuh hari-hari
pastu kena mandi anjing lah
petang2 kena bawa anjing jalan
pandai lak maid sya tu mengadu teruk maid jiran depan rumah tu kena 
maid jiran depan tu indon gak
so maid sya bercerita apa maid tu kena
tau pun ko teruk keja dengan bangsa lain
tapi bila kerja dengan melayu korang lak macam-macam hal

jadi sekarang tak yah pakai maid
semua buat sendiri
puas hati
kita pun selesa sebab tak de orang lain dalam rumah kita

Saturday, October 9, 2010

BertemuTeman Cyber Yang Anggun Ala-ala Retis

Kelmarin saya dapat message kat FB
Ada Jemputan makan-makan
dari Teman yang kenal dialam cyber hampir 2 tahun

Siapa lagi kalau bukan TopsyTurvyMum
Yang Anggun Ala-ala retis
hehehe
Dia ni banyak nama tau
Kawan sekolah panggil dia NANA
Kawan forum panggil dia Roxy
Dan sekarang dia dapat nama baru lak dari teman2 blogger iaitu Cik Tim aka Timah

Saya kenal Rox dari Forum Cari
Masa tu tengah berusaha keras nak kurus
Join forum BFT
Kat situ masing-masing sibuk nak kurus
Jadi masing-masing saling memberi peransang antara satu sama lain
Tiap-tiap hari kami akan report apa makan semalam, apa workout yang dibuat semalam
Masa tu banyak gak lah sYa turun berat badan lebih 10kg
Konon dah perasan kurus, stop join forum
workout mula malas buat
maka badan pun naik bagai dipam-pam..hehe

Tapi Rox maintain kurus..jeles
Hari ni Rox buat makan-makan kat rumah adik dia di Shah Alam
Rox balik bercuti sampai 23hb ni
Jadi memang dah lama tunggu nak jumpa 
Akhirnya dapat juga sya bertemu teman cyber
yang selama ni kami hanya berborak dalam YM je
Borak macam dah lama kenal
Padahal baru sekali jumpa

Sya seronok berkawan dengan Rox
Sebab tak sombong
Otak pun gila-gila..tapi tak lah sampai gila :))
Lagi yang sya tak sabar sebab nak jumpa Amjahh yang Comel
Geram sungguh tengok Amjah ni..nampak je kita hala camera kat dia,terus je senyum..TTd sembunyi belakang Amjah..maklumlah low-profile..hehe

Tengok tu kan dah cakap..pantang nampak camera,senyum je dia..comel


Rox dengan gaya sopan santun ala pompuan melayu melben terakhir tengah buat popia basah

Zeta(Blogger gak), sYa & Rox @ TTM(Rox ni kan low-profile,jadi letak pic dia yang kabur..hehe..x leh tayang muka vogey dia kat blog)


Thanks Rox sebab sudi jemput sya datang makan2 & akhirnya dapat jumpa Mak Jah yang Glamer kat alam cyber ni

Makan semua sedap2 ada nasi beriani, popia basah,nasi impit & yang paling sya suka Black Forest Trifle

Panjang umur ada rezeki kita jumpa lagi yer.





Tuesday, September 28, 2010

Mari Kita Memasak - Daging Salai Masak Lemak Rebung

Sedapkan masak lemak rebung daging salai
Terliur bila memikirkan
Kelemakan kuahnya..entah berapa ribu kalori..hehe
Rasa dagingnya..yang terasa asap
Pastu letak rebung muda
Aduhai..sedapnya

Ok..Mari kita main masak-masak

Mula-mula kena cari rebung
Nampak tak tu pokok buluh disebalik semak samun

Ok..mari kita redah semak samun itu
Sediakan lah badan untuk digigit nyamuk yang maha banyak 

Ketemu juga rebung yang dihajati

Apa lagi,mari kita menakek rebung itu..zass..ziss..zuss

Dah selesai menakek,terpisah juga rebung dari akar nya..maka proses mengupas kulit luar pun bermula

Tekun pencari rebung itu membersihkan kulit rebung, ayang tolong jugakkan bang..tolong tengok..hehe

Taraa..inilah rebung yang dah siap dikupas kulit luarnya..TQ bang..dengan baju kerja tak ganti lagi terus je carikan rebung.

Tapi rebung tu belum boleh guna lagi tau. Kena rebus dulu sebelum dimasak 

Sebelum tu jangan lupa salai daging. Salai sendiri je. Guna arang yang banyak asap,sebab nakkan aromanya.

Daging dah salai

Bila semua dah ada, apa lagi mari kita masak

Sya masak lauk lemak ni style yg nak cepat nya
Orang tak tumis cili, sya tumis
sebab nak cili cepat garing
Sya suka guna bawang
Blend je bawang + cili padi 20 tangkai + kunyit hidup
Tumis semua nya..jangan lupa serai yang dah diketuk
Bila dah garing, masukkan ubi kentang
masukkan santan & rebung
Akhir masukkan daging, asam keping ,garam & gula
Siap







Monday, September 27, 2010


Masuk cepatttt....TTM buat LUCKY DRAW!!

Monday, September 27, 2010


Yieeehaaaa...*sambil lompat keluar*

Berita gumbira untuk andaaa!! *Kalau tak gumbira pun buat2 je la gumbira ye..macam la tak biasa kannn :D*

TTM korang ni dah sampai seru nak buat LUCKY DRAW kat Dapur Malus Domestica hari ini.

Semua yang layak  memenuhi syarat2 di jemput untuk menyertai LUCKY DRAW ini.*haku  ni kalau bab bagi ayat formal memang lemah*








TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR..

TENG TENG TENG!








16 Pc Dinner Set
Click on above image to view full picture

16 Pc Dinner Set

Product Information

4 Dinner Plates, 4 Bread & Butter Plates, 4 Soup / Cereal Bowls, 4 Stoneware Mugs

Additional Information

Item Code
1065856
Weight
4,275g
Category
Dinnerware
Pattern
Geometric

Product Descri

ption

Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant. Its made from a unique material called Vitrelle which compresses two layers of different glass compositions, so it's incredibly tough. It's microwave. Dishwasher and oven safe.










Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger. (InshaAllah lain kali aku buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)

2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.) 

3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda. Caranya, copy je la entry ni.(1 blog cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)

4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini. (Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)

5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010). Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.

6. Pemenang akan dipilih DI SINI.









TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI
TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU





*tak koser feeling2 cam abg karam hahaha*