Tuesday, September 28, 2010

Mari Kita Memasak - Daging Salai Masak Lemak Rebung

Sedapkan masak lemak rebung daging salai
Terliur bila memikirkan
Kelemakan kuahnya..entah berapa ribu kalori..hehe
Rasa dagingnya..yang terasa asap
Pastu letak rebung muda
Aduhai..sedapnya

Ok..Mari kita main masak-masak

Mula-mula kena cari rebung
Nampak tak tu pokok buluh disebalik semak samun

Ok..mari kita redah semak samun itu
Sediakan lah badan untuk digigit nyamuk yang maha banyak 

Ketemu juga rebung yang dihajati

Apa lagi,mari kita menakek rebung itu..zass..ziss..zuss

Dah selesai menakek,terpisah juga rebung dari akar nya..maka proses mengupas kulit luar pun bermula

Tekun pencari rebung itu membersihkan kulit rebung, ayang tolong jugakkan bang..tolong tengok..hehe

Taraa..inilah rebung yang dah siap dikupas kulit luarnya..TQ bang..dengan baju kerja tak ganti lagi terus je carikan rebung.

Tapi rebung tu belum boleh guna lagi tau. Kena rebus dulu sebelum dimasak 

Sebelum tu jangan lupa salai daging. Salai sendiri je. Guna arang yang banyak asap,sebab nakkan aromanya.

Daging dah salai

Bila semua dah ada, apa lagi mari kita masak

Sya masak lauk lemak ni style yg nak cepat nya
Orang tak tumis cili, sya tumis
sebab nak cili cepat garing
Sya suka guna bawang
Blend je bawang + cili padi 20 tangkai + kunyit hidup
Tumis semua nya..jangan lupa serai yang dah diketuk
Bila dah garing, masukkan ubi kentang
masukkan santan & rebung
Akhir masukkan daging, asam keping ,garam & gula
Siap







2 comments:

POSH76 said...

aku tak makan rebung tapi gak susah gak nak dapatkan nyer yek

uMMisYa said...

aku kalau rebung yang dah diperam tu x suka. ni rebung fresh sedap lah jugak..yg peram tu baunya melekat kat mulut & tangan..hehe

nak ambik tu payah sebab semak samun. pastu tak sentiasa ada..ni nasib masa kami ambik selang 3 hari ada je rebung nya.hb aku yg kenal rebung tu,aku ni baru 1st time tau rupa rebung