Tuesday, March 2, 2010

Alahai anak..


Sakit tekak
Penat sungguh rasa
Mana taknya memanjat tangga hingga tingkat 4 sambil dukong Marsya yang berat

Semua nya kerana IZZATI..
Geram sungguh
Umur dah 12 tahun
Nak periksa UPSR tahun ni
Asik buat hal je
Minggu lepas tak nak pergi tusyen sebab tak bawa beg tusyen
Ni hari ni dia buat hal lagi
Tak nak pergi sekolah


Sebabnya....
Dia tertinggal tudung sekolah kat rumah nenek 
Yang geramnya..bukannya dia nak bagitau
Kita dah lalu depan rumah nenek dia, boleh dia senyap je
patutlah Qimie dok tanya dia.."kak yong mana tudung"
Dah sampai sekolah dia dok keras dalam kereta tak nak keluar
Dah turunkan Danny & Qimie kat sekolah
Pergi rumah MIL,keluarkan beg sekolah petang & beg baju
Ambil tudung dia
terus sya pecut kesekolah semula

ehhh..dia buat hal lah pulak
menangis dalam kereta & tak nak keluar
sebab dah lewat..maklumlah sekolah dia masuk 7.15am,
tadi masa sya hantar dah 7.45am.
satu pelajaran dah lepas
dia silap
ingat ummi dia ni baik kot
ha kau..ambil..
sya campak beg dia keluar kereta
tarik dia keluar kereta
dah keluar tu pun tak nak masuk sekolah
setu keja lak 
kana hantar dia masuk kelas
alahaiii..dah lah kelas dia tingkat 4..
memanjat lah sya dambil dukong Marsya & tarik izzati

Bukan apa
sya terpaksa tegas 
tahun dia nak UPSR
mana boleh memonteng selalu
lagi-lagi minggu depan dah start ujian

Alahaii..anak oo anak
Bukan Ummi tak sayang
Ummi sayang semua anak-anak ummi
tapi ada masanya ummi kena bertindak tegas 
semua demi masa depan 
Ye..masa ni anak-anak akan marah dengan ummi
tapi suatu hari nanti baru kamu semua sedar kenapa ummi buat begini.


9 comments:

Anie said...

salam sya....ari ni baru ade masa jap nak jenguk kengkawan....sian sya...anie pun dulu ade gak kena macam nih..anak2 ni ade angin la...datang jek angin takmo gi skolah...kite yg tak tentu arah dibuatnye...tapi izzati lagik nak upsr kan...airynn dulu masa darjah 1...dah la masa pantang plak tu..terjerit2 anie..:-)..sampai mak cakap sabar2....takut bentan...nway..Insyaallah..pasni sure dha ok nye mood anak dara tuh...takut ngan ummi dia kang naik hangin he3..jgn marah eh sya..:-)*mamaAirynn aka Anie*

POSH76 said...

marah tandanyer sayang hehe

uMMisYa said...

wsalam anie
itulah..nak wat camne anak kita gak
sabor je lah
dah nya sendiri letih & sakit dada kenangkan anak2
jangan sampai besor wat hal udahlah

Maharani said...

salam mummysha... tom xde anak lagik. tp tom ada byk anak buah.

budak2 mmg suka sgt carik alasan tak nak g sekolah. mcm anak SIL tom ari tu, SIL masuk hospital sbb bersalin. Dia bole ckp kat atuk dia yg sekolah start pkl 9.30am. Padahal 8.30am. Hmmm...

Skrg dia xsedar kot. Kita marah2 dia tanda nya sayang.

uMMisYa said...

posh: memang sayang lah di marah..kalau tak sayang pi lantak lah..hehehe

Tom: mmg yer..anak2 ni kekadang saje nak duga kesabaran..hehe

Ibuhani said...

hehehe....slmt melayan ragam anak2 ekk :)

ME said...

budak2 tgh membesar mmg agak mencabar kesabaran. anak sulung me pun masa nak ambik upsr mcm2 perangai .. mula2 tu agak bengang & marah gak, tapi lepas bincang dgn cikgu2 dia, me tone down. byk2 berdoa. coz kalau kita mengamuk mcm kita tak redha n diaorg susah terima ilmu. upsr 1st exam besar utk diaorg, and dia yg 1st pulak so, dia mcm panik sket. kat sekolah pun cikgu2 under pressure utk good result indirectly budak2 terasa tension, kita pun kalau blh nak anak kita jadi the best. kdg2 kesian gak dgn budak2 skrg kan?

uMMisYa said...

Ibuhani: hehe..sabor je lah kan kak..

Me: mmg kesian tgk mereka..waktu padat.tapi nak wat camne..dah sistem kat malaysia mcm tu.

eynda said...

Kesian sya...ada anak remaja macam tu pulak halnyer kan...sabar la banyak2...nanti2 ntah turn eynda pulak macam tu...