Friday, December 23, 2011

Cili apa ni ekkk







Ni cili kat depan rumah Sya
Cili ni dapat masa kami pergi Cameron Highland bulan 5 haritu
Masa dok menunggu kat dalam Rose Farm tu, ada lah pokok cili ni
Dok usha2 geram tengok sebab buah nya semua merah2
Skali dalam dok usha tu ada sebijik gugur
Apa lagi Hb sYa pun kutip dan simpan dalan handbag sya
Ye..ulang sekali lagi ye..HB kutip dan simpan dalam bag sya 
Nasib baik lah tak hancur & busuk dalam bag sya

Balik rumah terus HB kering kan
Sebab nak buat benih
Nasib baik menjadi ..ada dalam 6 pokok bercambah
Cuma ada satu pokok bila dah mula berbunga mati lah pulak
Batang pokok tu macam kena gangren( betul ke ejaan ekk..hehe)

Tapi pokok ni mcm manja skit lah..rumah sya kan dekat Port Klang, lagi mmg lah panas bila tengahari
HB lak mmg letak je pokok2 kat laman, x de cover2
Setiap kali balik malam mesti pokok2 ni layu, so mesti hari2 kena siram 2 kali..pagi dan malam

Nampak tak ada 4 biji lagi cili ni dah besar. 
 Ada lebih 10 biji dah buah cili yang tunggu nak masak & ada banyak lagi bunga2 dan putik2 cili ni
Seronok sangat tengok banyak cili yg keluar musim2 hujan ni
Agaknya sebab pokok ni amik kat CH & dah biasa sejuk kot..
 Tu yang bila sejuk2 gini banyak buah nya



Cantikan bunga ni

Sebenarnya ni bunga bendi
Ada banyak HB tanam pokok bendi ni
Yang berbunga ni bendi dalam pasu
Yang kat tanah,walaupun tanam sama hari tapi lambat lak membesarnya
Rasanya tanah kat rumah sya tak subur lah


5 comments:

Ibuhani said...

rasanya ni lada benggala, yg org buat pizza tu.....agaknyalah! Tp mgkn sbb x sejuk ia jd cam tu kot...... :)))

uMMisYa said...

Kak Mahani: Sya dah tanya Pokcik Google, Pokcik ckp nama cili ni Bell Chilli..hehe..Katanya lebih podeh dari cili api, tapi sya x penah cuba lagi kak..:)

uMMisYa said...
This comment has been removed by the author.
Mama Miraki said...

cantik lah cili tu....

uMMisYa said...

Kak Nab: mmg cantik. Yg merah dah masak tu sham nak buat benih lagi. nak ke..:)