Monday, March 2, 2009

Insiden Di Tesco Klang

Malam semalam, lebih kurang pukul 9 malam, kami pergi ke Tesco Klang. Ingat nak cari rantai basikal anak sya yang no.3 tu,lepas cari kat Giant takde

Masa kami sampai, parking penuh. Maklumlah hari hujan, ramai yang masuk nak parking kat dalam. Kami pun nampak lah satu family ni tengah letak barang dalam kereta. Hubby pun berhenti tepi, bagi signal, Tunggulah hingga family tu abis punggah barang dari 2 troli mereka. Lepas dah tu, kereta tu pun mengundur nak keluar. Dekat 4 kali tertangguh kerana kereta lain tak bagi jalan. Akhir nya ada satu kereta proton iswara aeroback biru ni jalan dgn laju dan stop. Lepas kereta family tu keluar kami pun nak jalan lah masuk parking, Kereta Iswara biru ni dengan selambar terus masuk parking yang kami dah tunggu hampir 10 minit tu.

Hubby syapun apa lagi keluar kereta lah, tanya orang tu kenapa masuk sedangkan kami dah beri signal & tunggu lama. Sya pun keluar. Orang dalam kereta tu satu keluarga melayu. Pemandu lelaki tu keluar dengan selamba dua kata dia dah jalan dulu, maka dia masuk lah. Sedangkan kami dah tunggu lama dia yang datang dari belakang terus selamba masuk parking. Sya memang benggan. Sya pergi kat dia marah kan. Lelaki tu dengan berlagak marah kan kami pula. Anak-anak mereka keluar, Sya cakap baguslah tunjuk perangai kurang ajar depan anak2.

Isteri lelaki tu mulanya nak keluar, sekali masuk semula dalam kereta. Sya pergi kat kereta dia cakap, malu aku kalau dapat suami macam ni, kesian kau jadi bini pada lelaki kurang ajar. Sya cakap kat anak-anak dia, kesian korang dapat bapak kurang ajar macam ni. Tak heran kalau satu hari anak-anak ni jadi kurang ajar, sebab bapak mereka tunjuk perangai mcm tu. Hilang malu sya gaduh dengan orang mcm tu. Semua orang pandang. Sya cakap kau memang lelaki kurang ajar, lelaki tu tunjuk tangan simbol kurang ajar pada kami.

Akhirnya kami tak jadi pergi Tesco, geram sangat. Yang lagi sya geram, orang melayu, bangsa kita sendri yang buat perangai macam tu. Mana pergi adap kesopanan orang melayu. Bukan kah kita semua dah diajar untuk sopan, berlajar beratur & bersabar, jangan potong barisan, macam2 lagi lah adap sopan yang dah diajar. Kenapa bila dah beranak pinak berkeluarga boleh jadi macam tu. Lagi satu lelaki tu kan seorang ketua keluarga, boleh dia tunjuk tauladan yang tak elok pada anak-anak dia.

3 comments:

Anie said...

sya...gerammmmmnye haku ...sure darah mendidih2...kan...sabar jek la...pangai orang camtu kan...ari jumaat pun anie kena...cantik jek nak masuk...ape lagi hubby kuar ketuk kete dia..cakap kami nak masuk n tunggu lama dah...tanya abng..dia cakap ape...die bengang arr...nasib dia blah..klu melawan..harus aku pun trun....hishhhh memang betul yg malunye melayu la...klu bangsa lain pun leh tolak ansur...kan...

uMMisYa said...

Yang ni tak blah, dengan selamba lepas parking dia keluar dari keta.Memang jenis orang kurang ajar.

nona said...

hai..salam perkenalan ummisha.
dh lame tgk posting ummi kt bft untuk panduan pada diri yg gomok ini..
me,serawa..

ehh?tesco klang?sekampung kah kite??hehe..